A csirkecomb mindig jó választás. Mindenki szereti, mindenhol kapható és megfizethető. Sokkal ízesebb, mint a száraz csirkemell, és ezerféleképp elkészíthető. Mindegy, hogy egész csirkecombot, vagy csak alsó vagy felsőcombot vásárolunk, a titka a magas hőfokon sütés. A legtöbb recept 180 fokot javasol, de összehasonlíthatatlanul finomabb lesz, ha 220 fokon sütjük. Bőrös felével lefelé tegyük egy tűzálló tálba, öntsünk alá kevés folyadékot, bort, vagy csirkealaplét, fűszerezzük, majd süssük így 20 percig. Húsz perc után fordítsuk meg, és további 40 percig süssük. A húsa leválik majd a csontról, a bőre ropogós lesz, a folyadék pedig pont elpárolog alóla mire elkészül.
A maradék sült csirkecombokból szuper uzsonna, vagy leves készíthető másnap, ezért mindig érdemes pár darabbal többet sütni, hogy a rohanós hétköznapokon is finomat együnk!
Hozzávalók:
8 csirke felsőcomb
só, bors
1 kis ágacska rozmaring
1 kk kakukkfű
1,5 dl száraz fehérbor
2 gerezd fokhagyma
A körethez:
50 dkg zöldspárga
só
½ citrom leve
2 ek olívaolaj
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
A combokat alaposan sózzuk, borsozzuk, majd egy tűzálló tálba tesszük bőrrel lefelé.
Aláöntjük a bort, beleszórjuk a fűszereket, és a lereszelt fokhagymát is.
20 perc után megfordítjuk, és így hagyjuk megsülni.
Közben a zöldspárgát bő vízben, körömkefével megtisztítjuk a homoktól. Csak a legalsó, fás szár részt törjük le róla. Vizet forralunk, pici sóval és citromlével, majd ebben főzzük a spárgát 1 percig.
A lecsepegtetett zöldséget grillserpenyőben, kevés olívaolajon pár perc alatt készre sütjük.
A recept Best magazinban jelent meg.