Na, megjöttem, gyorsan behozom a lemaradásomat. Annyira régen szerettem volna megsütni ezt a tortát, hogy már két hete megvettem hozzá a narancsot, amit beraktam a kamrába, és jól el is felejtettem.
Most viszont szerencsére eszembe jutott, mert a narancsok igencsak a végét járták.
Jó tömény, igazi keleti sütemény, amit a friss, könnyű görög joghurt könnyít. Van benne egy pici liszt, de szerintem ez igazából el is hagyható.
Érdemes a narancsot egy nappal előtte elkészíteni, akkor másnap már csak tíz perc munka, plusz a sütés. Sütőtől függően ez kicsit hosszabb a kevés liszt miatt, én nyolcvanöt percig sütöttem, de ez akár több is lehet.
Hozzávalók:
4 kezeletlen narancs
50 dkg cukor
1 liter víz
20 dkg őrölt mandula
10 dkg polenta (kukoricaliszt)
10 dkg liszt
20 dkg cukor
1 zacskó sütőpor
25 dkg vaj, szobahőmérsékleten
4 tojás
15 dkg görög joghurt
10 ek savanykás lekvár
Natúr joghurt és lekvár a tálaláshoz.
A narancsot felkarikázzuk, majd cukor nélkül felfőzzük és három percig forraljuk. Ezzel a felesleges keserűséget kifőzzük belőle. A cukrot összefőzzük a vízzel, majd beletesszük a narancsot, és 10 percig alacsony lángon főzzük.
A narancsszeleteket sütőpapírra tesszük, és pár órát hagyjuk szikkadni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy tortakarikát kibélelünk sütőpapírral, majd belerakosgatjuk a narancskarikákat úgy, hogy egy kicsit az oldalára is felhaloljanak, illetve közöttük ne maradjon hely, inkább tegyünk egymásra több karikát.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a puha vajat, a tojásokat egyenként, végül a joghurtot, és keverjük össze, és simítsuk rá a narancsra a tészta felét.
Kanállal csurgassuk rá a lekvárt, majd tegyük rá a tészta másik felét.
Süssük 80-100 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e.
Másnap lesz igazán finom! Tálalásnál adjunk mellé natúr joghurtot, és pár kanálka lekvárt is.