Nem szeretitek a céklát? Kérlek, ezt akkor is próbáljátok ki!
Annyira finom, olyan gyors, és persze olyan szép, hogy egyszerűen küldetésemmé vált, hogy mindenkit rábeszéljek, legalább egyszer próbálják ki ezt a leves. Ha egyszer hajlandó rá valaki, utána függővé válik akkor is, ha addig nem szerette a céklát. Én se szerettem, sőt, a cékla savanyúságot most is Isten büntetésének tartom, sőt, a tizenegyedik csapásnak, amit az egyiptomiakra küldött, csak ez nem került be a Bibliába. Sajnos a leves se, de csak azért nem, mert akkor még nem volt turmix.
Vannak olyan napok, amikor tényleg nincs időm főzni, de főtt ételre vágyok. Én igazság szerint minden nap arra vágynék ebédidőben, és szerencsére sokszor van is itthon, de néha megcsúszok, és dél után kapcsolok, hogy azonnal valami meleget ennék.
Ilyenkor gyorsan megnézem, hogy mit főztek szemben, vagyis a Nem adom fel caféban, ahol igazán remek a menü. Ha olyat, amit ehetek, akkor leszaladok. Ha nem, akkor nyitogatom az ajtókat. A hűtő és a kamra ajtaját.
A szupermarketekben pár éve rendszeresen kapható előre főzött, vákuum-csomagolt cékla. Ötven deka egy csomag, abból pont egy családnak elegendő leves készíthető. Imádom ezt a terméket, a kedvenc félkész ételem, amit csak kapni lehet, annyi mindenre jó, és olcsó is. Szokott is lenni a kamrában pár zacskó, szerencsére sokáig eláll, és hűteni se kell.
A tetejére jöhet bármi, ami otthon van, a koriander zöldtől kezdve az újhagymáig, kovászos uborkán át az ecetes hagymáig, joghurttól a tejfölig, kapor, petrezselyem, főtt tojás, maradék hús a húslevesből, magok, csilipaprika, almakocka, minden.
Hozzávalók:
50 dkg főtt cékla
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 kk őrölt kömény
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
só, bors
méz/édesítőszer ízlés szerint
pici csili
Mivel nincs időm, nem pirítom meg a hagymát, hanem felteszem főni egy liter vízbe az összes hozzávalóval együtt. A hagymát felkockázom, a fokhagymát lereszelem, a céklát feldarabolom.
Csak 15 percig főzöm, majd átöntöm a turmixba, és három perc alatt nagyon alaposan leturmixolom.
Kész.
A tetejére halmozom, amit éppen találok, és vágok hozzá egy szelet kovászos kenyeret is.