Fűszer és Lélek

Lassan sült pulykacomb hétvégére

Anyu, ez milyen csirke combja- kérdezi a lányom, amikor meglátja a pulyka alsócombot. Kétségtelen, hogy teljesen ugyanúgy néz ki, csak a méretek másak. Egy pulyka alsócombból négyen jól lakunk ebédre, a súlya ugyanis kicsit több, mint egy kiló.
Tipikus hétvégi ebédnek való fogás, legalábbis azokon a napokon, amikor nem szeretnénk sok időt a konyhában tölteni, de szívesen ennénk valami tartalmas, laktató ebédet.
Reggel összekészítjük, betoljuk a sütőbe, majd ebédig rá se kell nézni, szép lassan elkészül magától. A hosszú idő alatt elképesztően összeérnek az ízek, omlós, puha lesz a hús, és már csak a köreten kell elgondolkozni: a villámgyors rizstésztát válasszuk, amit elég csak forróvízzel leönteni, vagy főzzünk mellé rizst?


Hozzávalók 4 főre
1 pulyka alsócomb (kb. 1 kg)
só, bors
2 gerezd fokhagyma
hüvelykujjnyi gyömbér
1 körte
1 alma
1 csomó újhagyma
6 ek olívaolaj
8 ek világos szójaszósz
4 ek méz
2 dl fehérbor
1-2 pici csili

A comb bőrét fellazítjuk, hogy be tudjunk nyúlni alá, de nem szedjük le a húsról. Sózzuk, borsozzuk.
A fokhagyma gerezdeket hosszában felszeleteljük, majd késsel megszurkáljuk a combot, és a vágásokba teszünk a fokhagymából.
A gyömbért gyufaszál vastagságúra felszeleteljük, a körtét és az almát felkockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk.
Egy nagy, vastagfalu edénybe tesszük a pulykacombot, mellé szórjuk a gyömbért, a gyümölcsöket, és az újhagymát.
Az olívaolajat elkeverjük a szójaszósszal, a mézzel, a borral, és csilivel, madjd rákenjük a combra, a maradékot mellé öntjük.
160 fokos sütőbe toljuk lefedve, és minimum 3, de akár 4 órán át is sütjük.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!