Schug vagy zchug a neve, és tulajdonképpen nem más, mint egy csípős fűszerpaszta. Létezik zöld, illetve piros verziója, és nem fogok nagy meglepetést okozni, ha elárulom, hogy a zöld általában jalapeno szerű zöldpaprikából készül, a piros pedig valamilyen piros csiliből.
Kicsit hasonlít a harissa-hoz, sőt, rokonságot mutat a pesztóval is. A jemeni Erős Pista.
Most a zöld változatot készítettem, ami nyáron gyönyörű, harsogó zöld színű tud lenni a friss paprikától és a zöld fűszerektől, de Pesten novemberben elképesztően finom lesz a kicsit túlvásárolt zöld, hegyes fonnyadásnak indult, ezért megsütött paprikából, is. A színe kevésbé megkapó, de az íze elképesztően finom, fűszeres, és telt.
Volt itthon két pici piros macskapöcse paprika is, az is belekerült, talán egy picit látszik is a színén.
Húsokra, zöldségekre, de egy szelet kovászos kenyérrel is nagyon finom, nálunk friss sajttal és hummusszal a kedvenc.
Hozzávalók a pesti változathoz:
4 db zöld, hegyes erős paprika
2 db piros macskapöcse paprika
1 csokor apróra vágott koriander
1 csésze apróra vágott petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
só, ízlés szerint
1 kk koriander mad
1/2 kk köménymag
1/4 kk római kömény
fekete bors
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
A paprikákat lehetőleg szabad tűzön, de akár a sütőben a grill alatt megsütjük. A szabadtűz által kapott füstös íz különösen finommá teszi a schugot. Lehúzzuk a héját, a magja egy részét kikaparjuk, de kevés maradhat.
A fűszereket száraz serpenyőben picit megpirítjuk.
Mozsárban mindent alaposan összedolgozunk.
Természetesen lehet késes robotgéppel is dolgozni, de mozsárral sokkal jobb lesz az eredmény. A kész paszta hűtőben maximum egy hétig áll el, de nekünk egy-két nap alatt elfogy mindig.
Az eredeti recept, friss paprikából:
8 db jalapeno
1 csokor apróra vágott korianderzöld
1 csésze apróra vágott petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
só, ízlés szerint
1 kk koriander mad
1/2 kk köménymag
1/4 kk római kömény
fekete bors
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: