Tegnap este gluténmentes mézeskalácsot sütöttünk, és azt kell mondjam, nagyon jól sikerült.
Bemutatta a Tchibo a karácsonyi katalógusát, és a bemutatón ki is próbáltuk az egyik klassz mézeskalács kiszúró formát. Mivel többen jelezték, hogy gluténérzékenyek, kikísérleteztem egy gluténmentes tésztát.
Akkor lesz igazán jó, ha egy éjszakát áll a hűtőben. Másnap nagyon alaposan alá kell lisztezni, mert ez egy ragadósabb tészta, és jó vékonyra nyújtani, mielőtt kiszúrjuk a formákat.
A forma nagyságától függően változik, hogy hány percig sütjük, ezért érdemes néha kinyitni és megnyomkodni a sütit, mennyire lágy még. Nem kell keménynek lennie, amikor kész!
Miután kivettük a sütőből, érdemes sütőpapírral együtt félrehúzni a pultra, hogy rendesen kihűlhessen, és a kicsit megkeményedjen.
Azonnal fogyasztható!
A képen szereplő gyönyörű mézeskalácsokat egy Jázmin nevű kislány készítette tegnap!
Hozzávalók kb. 30 mézeskalácshoz:
– 125 g hajdinaliszt
– 50 g zabliszt (nem mindegyik gluténmentes, figyeljünk oda!)
– 50 g mandulaliszt
– 1 evőkanál chia mag liszt
– 2 evőkanál hideg víz
– 2 evőkanál extra szűz kókuszolaj
– 120 g natúr mogyoróvaj
– 100 ml méz
– 35 g barnacukor
– 35 g nyírfacukor
– 1 teáskanál őrölt gyömbér
– ½ tk őrölt szegfűszeg
– ½ tk őrölt szerecsendió
– 1 teáskanál fahéj
– 1/2 teáskanál szódabikarbóna
– egy csipet só
A mandulát és a fűszereket kivéve minden hozzávalót a drogériában megkaptam a sarkon.
A chia mag lisztet egy pici vízzel öntsük le, és hagyjuk 10 percig dagadni.
A mézet, a kókuszolajat, a mogyoróvajat, a cukrokat és chia mag lisztet tegyük egy nagy tálba majd adjuk hozzá az összes többi összetevőt. Dolgozzuk össze. Pihentessük 4-8 órát a hűtőben.
Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.
A tésztát nyújtsuk ki két sütőpapír között, 0,3-0,5 cm vékonyra.
Szúrjuk ki, kenjük le tojással, majd díszítsük.
Süssük kb. 10 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: