Egy régi angol szakácskönyvben találtam ezt a receptet, annyit írtak róla az ajánlóban, hogy: fűszeres rozskenyér, elsősorban sajtokhoz.
És valóban! Sajtokkal elképesztően finom! Talán kicsit meglepő a magyar ízlésnek az édeskömény a kenyérben, de nagyon jól passzol a mazsolához, a napraforgómaghoz, és a rozsliszthez.
Kicsit persze átdolgoztam a receptet, és élesztősre cseréltem. Kezdő házipékeknek is garantált siker!
Két napos procedúra. Első nap össze kell gyúrni egy “kovász szerű” alapot, másnap ezzel dolgozni tovább.
Első nap összekeverjük:
1 bögre tk rozsliszt
1 bögre víz
2 g szárított élesztő
Hűtőbe tesszük.
Másnap ehhez hozzákeverünk még:
1 bögre sima lisztet
1 bögre meleg, de nem forró vizet
sót
2 ek mézet
7 g szárított élesztőt
1 dl étolajat
10 dkg mazsolát
5 dkg napraforgó magot
2 kk édeskömény (ánizskapor) magot
Letakarva duplájára kelesztjük, megformázzuk, liszttel hintett formába tesszük, majd 200 fokon 40 perc alatt megsütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: