
De amikor az első napsütéses délelőtt kimegyünk sétálni az erőszélre, és annyi ibolya nyílik egyszerre, hogy az illata is hívogató, akkor bizony nekiállok. Csak a virágok fejét szedem, így jövőre is pont ugyanott nő majd, ahol idén, és se a növényt, se a környezetet nem károsítom.
Egyébként az ibolya nem védett, ellentétben a hóvirággal, de azért illik figyelmesen „aratni”. Pár szép fejet félreteszek, és egy ecsettel megkenem tojásfehérjével, majd megszórom porcukorral. Ez, ahogy rászárad, elvonja a virágból a nedvességet, és dobozban sokáig eláll, szép dísze lehet mindenféle desszertnek, süteménynek. A többiből ibolyaszörpöt főzök.
Egyébként ugyanezt a receptet használom nyáron a rózsaszirmokhoz is, abból is csodálatos a szörp, és a rózsaszirmokat is hasonlóan lehet eltenni későbbre, mint az ibolyát. Igazi, könnyed, elegáns desszert, érdemes alkalmat találni hozzá!
Hozzávalók a szörphöz:
60 ibolyavirág
5 dl víz
1/4 rúd fahéj
5 szem szegfűszeg
5 szem szegfűbors
1/2 rúd vanília
1/2 citrom héja
25 dkg cukor
Hozzávalók a piskótához:
6 egész tojás, kettéválasztva
6 púpozott ek sima liszt
6 ek cukor
1 zacskó Dr. Oetker Sütőpor
csipet só

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: