Fűszer és Lélek

Mandarinos, gránátalmás bárány

mandarinos barany1Remélem kaphatóak vagytok egy ilyen ünnepibb, kicsit hosszabb idő alatt elkészülő, ám elképesztően finom receptre! Mindenkinek van valamilyen kedvence, aminek nem tud ellenállni. Nekem a bárnygerinc ez, ha valami olyan kis ünnepünk van, ahol ketten vagyunk a férjemmel (vagyis ha, megajándékozzunk magunkat valamivel) akkor bárnygerincet veszek. A kilós ára drága, ne is gondoljunk rá, úgy sem eszünk meg ketten egy kilót szerencsére. Viszont 4 szeletet igen. Ez olyan 30-40 deka maximum, néha ki lehet fizetni. 
A mandarinos, szezámos kérget Izraelben tanultam, elképesztően jól illik a bárnyhoz, de fontos, hogy jó minőségű, mandarint használjatok hozzá. Ne ijedjetek meg a nagyon hosszú készítési időtől, ez egy esszencia lesz, valami, ami még sokkal jobban kiemeli a hús ízét.
A húst 65,5 Celsius  fokon szuvidáltam, de mindössze két órát, hogy a jó, harapható hús állaga megmaradjon. Csak pici sót, borsot, és kevés olívaolajat kentem rá. (Örömmel venném, ha megírnátok, hogy van-e ilyen gépetek, vagy tervezitek-e a beszerzését, hogy tudjam, érdemes-e ilyen receptekkel bombázni titeket!)
Előző nap elkészítettem a pácot, amit elkészíteni egyszerű, de nagyon időigényes. 

Hozzávalók:
10 szem mandarin
5 gránátalma
1 késhegynyi koriander mag őrőlve
1 csipet curry por
1 csipet cayenne bors
3 dkg jó minőségű vaj

A mandarin levét kinyomtam és leszűrtem. A gránátalma magjait a szűrőkanálba tettem, és a levét átpréseltem a mandarinhoz.
Vastag, szendvicstalpú serpenyőbe tettem, majd a serpenyőt egy vastag alumínium lapra helyeztem. Így ment az egész a legkisebb gázrózsára, a legkisebb lángon.
A hőmérséklete elvileg nem mehet 50 fok fölé, de nem is melegszik fel jobban.
Egy egész napon át, vagy még tovább párologtattam, amíg szinte szirup sűrűségű nem lett. Ekkor beleszórtam a fűszereket, és még harminc percig a lángon hagytam. Másfél deci esszencia lett belőle.
Pici üvegcsébe töltöttem, majd amikor lehűlt, beletettem a kockákra vágott vajat. Rácsavartam a tetejét, és addig ráztam, amíg teljesen homogén mártás kaptam.
Egy mokkáskanálnyi csupán az adag belőle.
Zseniális!
Ezzel a csodával kentem be az elkészült báránybordákat, majd megforgattam a szezámmagban, és forró serpenyőben 1-1 percig pirítottam, hogy egy kis színt kapjon.mandarinos barany3

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!