Azt hiszem minden gyerek meggyőzhető arról, hogy több zöldséget egyen, ha ő maga készíti a saját salátáját. De amikor mindenki letöltheti a család saját kolbászát, akkor bizony nem csak a gyerekek, hanem a tinik, és a felnőttek is lázba jönnek!
Igazi, egésznapos családi program: reggel bevásárolni a piacon, megvenni a húst, a salátának valót, a különleges fűszereket, aztán közösen sétálni délelőtt a mezőn, kakukkfüvet, mentát, szurokfüvet, vagy épp medvehagymát, metélőhagymát keresni.
Minden tele van virágzó gyógynövényekkel, fűszernövényekkel, egy jó könyvvel könnyen be is azonosíthatjuk őket. Mi mostanában kétféle kolbászt is töltöttünk, egyik a mediterrán jelzőt kapta. Paradicsomos kenyeret sütöttem mellé, ennek a receptje holnap következik.
Érdemes beruházni egy kolbásztöltő berendezésbe, fontos, hogy legyen hozzá vékony, úgynevezett virslitöltő fej is, így lehet igazán jó, frissen sütnivaló, vékony kolbászokat előállítani.
Ebből a mennyiségből 10 ember jóllakik, ha kenyér és saláta is van mellé. A sütnivaló kolbász nagyon kiadós, és nagyon jól fagyasztható, arról nem is beszélve, hogy olyan kolbászokat eszünk, amiről tudjuk, hogy mi van benne, hiszen mi raktuk bele.
- 1 kg darált sertéslapocka
- 1 kg darált bárány (lehetőleg ez is lapocka)
- 20 dkg nyers szalonna, nagyon apróra vágva
- 40 g só
- 6 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 4 ek friss kakukkfű levélke
- 4 ek szurokfű levélke
- 1 kk chili por
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 ek méz
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 20 dkg olajban eltett, szárított paradicsom, felaprítva
- 1 ek frissen őrölt bors
- birkabél
Ezeket a fűszereket találtuk negyed óra alatt a Zemplénben: macskamenta, borsmenta, kakukkfű és szurokfű
A hozzávalókból összegyúrjuk a kolbászmasszát, és egy kis darabot serpenyőben megsütünk, hogy érezzük az ízét, nehogy akkor derüljön ki, hogy nem jó, amikor már mind betöltöttük. Betöltjük, 10-15 centinként elkötjük, majd megsütjük. Ne süssük túl, hogy ne száradjon nagyon ki. Süthetjük parázson, kemencében, de akár serpenyőben is.Ahol birkák legelnek, ott jó eséllyel nő a kakukkfű is!
Még a pad alatt is!
Vaslapon sütöttük.
“A sütnivaló kolbász nagyon kiadós, és nagyon jól fagyasztható,”
Ez tévedés. A nyers kolbász nem szereti a fagyasztást, hamar avasodik.
“Betöltjük, 10-15 centinként elkötjük, majd megsütjük.”
A kolbászt egyáltalán nem kell kötni. A végén hagyunk egy kis üres szakaszt(2-3 centit) és így nem fog kibújni a töltelék sütésnél, a tagolást pedig csavarással csináljuk.
@Ronald:hát, kb ennyi a kolbász definíciója: hús, bélbe töltve.
Létezik Provanszban levendulás kolbász, és ráhibáztál, tényleg finom!
Mentásra itt egy másik recept, ha ennyire bejön:
harmonioushomestead.com/2011/06/15/mint-lamb-sausage/
Ez egy aszalt paradicsomos: tastykitchen.com/recipes/main-courses/sun-dried-tomato-chicken-sausage-and-white-bean-stew/
És a citromot a régi erdélyi kolbászokba is tették, mielőtt mindent költ a paprika-fokhagyma kombó. Kóstold meg, jó lesz!
Mi is szoktunk csinálni és még olcsóbb is mint a kész kolbász!
Ezt a kakukkfüves dolgot kipróbálom, a dunakeszi reptéren úgyis van jó sok.
.
Ahogy ezt a receptet elnézem, ebből tényleg már csak a mentalevél és a sárgabarack-lekvár hiányzik.
Citrom-paradicsom-méz …. egy kolbászban? Mitől kolbász ez? Mert bélbe van töltve, vagy mitől?
Ilyen alapon adhatunk hozz egy kis levendulát is… de a rózsasziromról nehogy megfeledkezzünk – mert attól lesz ám király aromája a kolbinak.
Na de most tényleg: van ember, aki (józanul) elkészíti ezt a receptet?
.