
A fánktészta eredetileg teljesen megegyezett a kalácstésztával, amit aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel dúsítottak, majd olajban sütöttek ki a hollandok a karácsonyi szezonban, egészen vízkeresztig.
Ez a fánk még labda alakú volt, és csak az 1800-as évek közepén találta fel bele a lyukat egy Hanson Gregory nevezetű kapitány.
De kezdjük az elején: a fánkról is elmondható, mint szinte mindenről, hogy már az ókori rómaiak és görögök is ettek valami hasonlót, amit én inkább a spanyol churroshoz hasonlítanék, ugyanis hosszúkás alakja volt, és sütés után mézzel vagy halszósszal kentek meg. Azért ez a halszószos dolog elég furcsának tűnik, de csak azért mert nem tudok elvonatkoztatni a mai fánk ízétől és illatától.
A középkorban az arab szakácsok már élesztős tésztát sütöttek olajban, de még nem tettek bele cukrot, viszont sütés után sűrű, édes szirupba áztatták.
A fánk az 1400-as években érkezett meg Európába, és ekkor lett népszerű Angliában, Németországban és Hollandiában is. Rengeteg német recept maradt fent abból az időből, innen tudhatjuk, hogy a nyers fánktésztát gombával vagy hússal töltötték, és utána sütötték.
Amerikába, a fánkevők földjére a holland telepesek vitték magukkal.
Visszatérve a lyukhoz a fánk közepén, ami nélkül amerikai fánkot elképzelni se lehet, egy elég praktikus ok vezetett: sokszor maradt nyers belül a fánk.
A legenda szerint 1847 június 22-én a kapitány hajója hatalmas viharba került, és kormánykerék egyik küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amit később így sütöttek ki tökéletesre. Vicces. Ezt imádom az amerikaiakban!
Azt ugyanis tömegesen géppel sütik, amit 1920-ban Adolph Levitt automatizált, -aki a cári Oroszországból menekült zsidó volt- és mutatott be az 1934-es chicagoi világkiállításon. Innen már egyenes volt az út a Dunkin’ Donuts-ig.

És akkor még a bécsi fánkról nem is beszéltünk…


A régi vicc szerint csak ezért találták ki a fánkot, hogy el tudják adni a lyukat!
@copyRight: Pont olyan, mint a nem kóser 🙂
A kóser fánkbolt pedig attól kóser, hogy garantálják, hogy semmi olyan nem került bele az ételbe, vagy nem érintkezett vele a gyártás folyamán, ami tréfli lenne: disznózsír, szamártej, vagy valami hasonló.
Fánk, nyami!!!
Eszter, a kóser fánk mitől kóser? Azaz miben különbözik a rendes fánktól?
Nincs valami különleges házi recepted, amit megosztanál velünk is? 😉