Fűszer és Lélek

Amikor a férjem kedvében járok

hamburger lepény lenyér10Persze, mindig a kedvében szeretnék járni, de mégse ehetünk húst-hússal. Valamelyik nap, amikor csajos délelőttöt tartottunk Dóra barátnőmmel, elmentünk sütizni, és ha már nem messze jártunk, benéztünk Józsi új üzletébe is. Amikor megláttam a hamburger pogácsákat, már tudtam mi lesz a vacsora, úgy is majdnem gyerekmentes esténk volt, Dávid a nagymamánál kényeztetődött, Zálikánk pedig még “nem sok vizet zavar”, eszik, alszik. Ilyenkor mindig vagy nagyon csípőset vacsorázunk, vagy nagyon “szagosat”, vagyis valami olyat, amiben jóféle sajtok vannak. Ezeket Dávid még nem igazán kedveli, bár a csípős már kezd tetszeni neki, de egy érettebb sajttal még ki lehet kergetni a világból.
Bevallom, egy pillanatra elcsábított a gondolat, hogy veszek bolti hamburger zsömlét, de aztán inkább nem rontottam el vele a jó húst, és a még jobb házi kéksajtos mártásokat. Viszont már nem volt időm megsütni a kedvenc puffancsunkat, így az előző napról maradt lepénykenyérbe tettem a húspogácsákat. A kenyeret meggrilleztem előbb, és most erősen gondolkodunk, hogy mivel szeretjük jobban a hamburgert: puffanccsal, vagy lepénykenyérrel? Ez egy kicsit hosszadalmasan elkészíthető kenyér recept, de szerintem megéri ráfordítani az időt.

Lepénykenyér:
A kovászhoz:
12 g friss élesztő
10 dkg simaliszt
1/2 dl langyos víz
Összekeverem a hozzávalókat,  majd szobahőmérsékleten hagyom duplájára kelni, kb. negyven perc alatt. Aztán géppel hozzákeverem a következőket:

60 dkg kenyérliszt
1/2 dl étolaj
1 ek só
1 kk cukor
3,5 dl langyos víz

Letakarom, és újra a duplájára kelesztem, kb. egy óra alatt. Lisztezett deszkára borítom, és négy részre osztom. Vastagabb lapokká nyújtom, meghintem liszttel, és letakarva újabb máfél órát hagyom kelni, majd 200 fokra előmelegített gőzös sütőben 20 perc alatt megsütöm.

Leírom a kéksajtos mártást is, hátha valakinek pont ehhez lenne kedve:

10 dkg kéksajt villával összetöve
1 marék dió durvára vágva
1 marék dió ledarálva
1 kk zöldbors (a konzerv, nem a szárított)
2 dl tejföl

És ha mégis puffanccsal ennéd, íme a recept!
hamburger lepény lenyér03

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. @Nyúlgömb: @copyRight: nekem se lett közelebb sajnos. Ami talán kicsit jobb, hogy ott meg lehet állni kocsival, de a 105-ös busz is ott tesz le, ami nekem jó, mert a csarnokba csak átszállással tudtam menni. Viszont sajnálom, hogy így nem tudom majd egyszerre beszerezni az Ázsia bt-s dolgokat a hússal.Kb. ugyanolyan gyakran jártam a két helyre. Vagy ritkán…

  2. copyRight says:

    @Nyúlgömb: biztos jobban megy az új helyen a forgalom, de én is sajnálom, hogy olyan “messzire” költözött 🙁

  3. Nyúlgömb says:

    @Fuszeres Eszter: köszönöm. Le vagyok maradva, de ritkán jutok csak el hozzá, ezután pedig -úgy fest- még ritkábban.. 🙁 De kár.

  4. @copyRight: 🙂
    A konzerv zöldbors ugyanolyan, mint ami üvegben kapható, sós lében. Vagyis nincs megszárítva, hanem “befőtt”.

  5. @Nyúlgömb: Józsi már nincs a csarnokban.
    Új helye a Hegyvidék bevásárló központ, a XII. ker, Apor Vilmos tér mellett:
    http://www.facebook.com/MeszarSteakHentesEsMas

  6. copyRight says:

    Kedves Eszter,
    Amikor kakaóra vágytam te leírtál egy forrócsokis receptet.
    Ma úgy keltem, hogy minden vágyam egy igazi hamburger. Erre ezzel rukkolsz elő.
    Köszönöm 🙂

    Kérdés: több receptedben is szerepel a “konzerv zöldbors”.
    A zöldborsot még nem láttam konzerv változatban. Az miért jobb, mint mondjuk a tasakos vagy üvegcsés? Vagy valamit félreértek?

  7. Nyúlgömb says:

    “… benéztünk Józsi új üzletébe is.”
    Hol van ez az új üzlet? Én csak a csarnokosat ismerem. Köszi!

  8. @hagyma: valamiért nem jelenik meg a kommented, de a no csalamádé és no majonéz szabállyal egyet értek. A puffancsot én is imádom, mint 400.

  9. 400m2 says:

    Én puffanccsal kérném, és nagyon sok baconnel!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!