Fűszer és Lélek

Olcsó vacsora fejenként 300 forintból

olcsó karfiol2Gyönyörű karfiolokkal van tele a zöldséges,  és mindössze 110 forint kilója. Minden formájában szeretem a karfiolt, sőt, ez az egyetlen zöldség, amit még rántva is kedvelek, főleg valamilyen csípős szósszal.  Igazán olcsó és finom vacsora készíthető belőle, diétázók fogják fel úgy, hogy a karfiol maga a köret, de aki olyan szerencsés, hogy nem kell ilyesmire figyelnie, az nyugodtan készíthet mellé egy jó vajas krumplipürét, esetleg édesburgonya pürét is. Igaz, ez a kettő nem csak a szénhidrát és a kalóriatartalmat dobja meg erősen, hanem az árát is, úgyhogy csak halkan merem megemlíteni. A rizs mondjuk nem olyan drága, de tapasztalatból mondom, hogy vacsorára elég köret nélkül is, még egy férfinak is!
Nem túl gyors vacsora, ezért érdemes úgy készíteni, hogy reggel megfőzzük a karfiolt, és megsütjük a húst, így este csak össze kell dobni a tetejére valót és megsütni.
Nem szeretem, ha szét van főzve a karfiol, de sokszor nem sikerült eltalálnom a megfelelő állagot, és vagy túl puha lett mire észbe kaptam, vagy kellemetlenűl kemény maradt. Aztán édesanyám mondta, hogy ő mindig lobogó forró vízbe teszi, így sikerül tökéletesre, és igaza van! Érdemes így készíteni. A rózsáira szedett karfiol ezzel a módszerrel 13 perc alatt készül el.
Egykilós pici karfiolt ritkán kapni, én is egy szép nagy kétkilósat vettem. Egyszerre főztem meg az egészet, a főzőléből és a karfiol másik feléből holnap leves lesz.
Hat személyre pontosan 255 Ft, négy nagyétkűnek 382 Ft egy adag.
olcsó karfiol3

Diós sajtos karfiol csirkecombfilével

Hozzávalók 4-6 személyre:

50 dkg csirke felsőcomb filé 700Ft
1,5 kg karfiol 165Ft
1,5 dl joghurt 95 Ft
1 tojás 40Ft
1 csomó újhagyma 120 Ft
2 ek darált dió 100Ft
2 kk curry 30Ft
10 dkg reszelt sajt 250Ft (lehetőleg füstölt)
só, bors 5Ft
3 ek étolaj 30Ft

A combokat kicsit megklopfoltam, sóztam borsoztam, és kevés olajon mindkét oldalán megsütöttem. Közben megfőztem a karfiolt is.
Felkarikáztam az újhagymát, a zöld részéből is tettem bele. Elkevertem a joghurttal, tojással, dióval, sajttal és a fűszerekkel. Egy tepsi aljára tettem a hússzeleteket, ráhalmoztam a karfiolt, majd a sajtos-hagymás masszát. Forró sütőben fél óra alatt sütöttem készre, húsz percig fólia alatt, majd nélküle.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Réka ‎ says:

    @nForce: akinek nincs a kamrajaban egy uveg olaj, az valszeg nem a blog celközönsege. Alap elelmiszert ugy veszunk, hogy legyen otthon mindenfele celra es nem egy specifikus receptre kiszamitva. Azert alap elelmiszer a neve.

  2. kérődzőgiliszta says:

    @Fuszeres Eszter: Ha megetted és finom volt, akkor érett volt! 🙂

  3. nForce says:

    Azért a “fejenként x száz forintos” receptek enyhén sarkítottak, több összetevőből is teljes kiszerelést kell vásárolnod, ha csak nem lehet valahol evőkanállal mért étolajat venni pl. 🙂 Mindettől függetlenül értem a lényegét és a recept is elég jónak tűnik, megér egy próbát mindenképp.

  4. hagyma says:

    levesnek imadom
    amugy meg egy ket rozsa, barmilyen formaban, koretnek husok melle /mas koretekkel egyutt/
    meg a rakott, daralthussal
    de ez nem hangzik rosszul, sot jol hangzik
    @Hivatásos beszólóművész: ez siman eleg 4-6 embernek vacsorara, foleg, ha gyerek is van benne/aki meg nagyon ehes, egyen hozza kenyeret/

  5. Mikrobi says:

    @különvélemény: én meg tudok enni egy fél csülköt is, de most itt nem ez a kérdés. A karfiol nekem is kedvencem, lehet levesnek, rántva, rakott karfiolként, stb. Ez a fenti recept nem nyerte meg különösebben a tetszésemet, de jó ez annak, aki szereti.

  6. különvélemény says:

    @Hivatásos beszólóművész:
    Az filé, tehát -bőr -csont -zsír.
    Ráadásul mellette van még pár összetevő

    De persze én egyedül is meg tudok enni fél kg csirkecombot, csak az a kérdés, van e értelme.
    😉

  7. @Hivatásos beszólóművész: valóban nem egy 40 dekás steak vacsora, hanem egy spórolós hétköznapi. Halálra tényleg senki nem ette magát, de egy átlagos hétfő este talán nem is ez a cél. Egyébként öt szelet hús volt, ami szerényen megbújt a karfiol alatt 😉

  8. mocc says:

    hús nélkül szoktam ilyet csinálni, sok sajttal és sok szósszal

  9. Hivatásos beszólóművész says:

    Fél kg csirkecomb??? 4-6 embernek???
    Fél kg csirkecomb az 2 db felső comb. Jó, ha vmi koncentrációs táborból szalajtott tyúk, akkor 3 db.

    Nem ette magát halálra a 4-6 fő az tuti!

    De lehet csak én élek nagyon nagy lábon.

  10. @hörgőszelep: honnan tudható, hogy érett a karfiol? Azon kívül, hogy finom nyersen 🙂

  11. hörgőszelep (törölt) says:

    A karfiol igazándiból nyersen isteni, csak frissnek és érettnek kell lenie.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!