Gyönyörű karfiolokkal van tele a zöldséges, és mindössze 110 forint kilója. Minden formájában szeretem a karfiolt, sőt, ez az egyetlen zöldség, amit még rántva is kedvelek, főleg valamilyen csípős szósszal. Igazán olcsó és finom vacsora készíthető belőle, diétázók fogják fel úgy, hogy a karfiol maga a köret, de aki olyan szerencsés, hogy nem kell ilyesmire figyelnie, az nyugodtan készíthet mellé egy jó vajas krumplipürét, esetleg édesburgonya pürét is. Igaz, ez a kettő nem csak a szénhidrát és a kalóriatartalmat dobja meg erősen, hanem az árát is, úgyhogy csak halkan merem megemlíteni. A rizs mondjuk nem olyan drága, de tapasztalatból mondom, hogy vacsorára elég köret nélkül is, még egy férfinak is!
Nem túl gyors vacsora, ezért érdemes úgy készíteni, hogy reggel megfőzzük a karfiolt, és megsütjük a húst, így este csak össze kell dobni a tetejére valót és megsütni.
Nem szeretem, ha szét van főzve a karfiol, de sokszor nem sikerült eltalálnom a megfelelő állagot, és vagy túl puha lett mire észbe kaptam, vagy kellemetlenűl kemény maradt. Aztán édesanyám mondta, hogy ő mindig lobogó forró vízbe teszi, így sikerül tökéletesre, és igaza van! Érdemes így készíteni. A rózsáira szedett karfiol ezzel a módszerrel 13 perc alatt készül el.
Egykilós pici karfiolt ritkán kapni, én is egy szép nagy kétkilósat vettem. Egyszerre főztem meg az egészet, a főzőléből és a karfiol másik feléből holnap leves lesz.
Hat személyre pontosan 255 Ft, négy nagyétkűnek 382 Ft egy adag.
Diós sajtos karfiol csirkecombfilével
Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg csirke felsőcomb filé 700Ft
1,5 kg karfiol 165Ft
1,5 dl joghurt 95 Ft
1 tojás 40Ft
1 csomó újhagyma 120 Ft
2 ek darált dió 100Ft
2 kk curry 30Ft
10 dkg reszelt sajt 250Ft (lehetőleg füstölt)
só, bors 5Ft
3 ek étolaj 30Ft
A combokat kicsit megklopfoltam, sóztam borsoztam, és kevés olajon mindkét oldalán megsütöttem. Közben megfőztem a karfiolt is.
Felkarikáztam az újhagymát, a zöld részéből is tettem bele. Elkevertem a joghurttal, tojással, dióval, sajttal és a fűszerekkel. Egy tepsi aljára tettem a hússzeleteket, ráhalmoztam a karfiolt, majd a sajtos-hagymás masszát. Forró sütőben fél óra alatt sütöttem készre, húsz percig fólia alatt, majd nélküle.
@nForce: akinek nincs a kamrajaban egy uveg olaj, az valszeg nem a blog celközönsege. Alap elelmiszert ugy veszunk, hogy legyen otthon mindenfele celra es nem egy specifikus receptre kiszamitva. Azert alap elelmiszer a neve.
@Fuszeres Eszter: Ha megetted és finom volt, akkor érett volt! 🙂
Azért a “fejenként x száz forintos” receptek enyhén sarkítottak, több összetevőből is teljes kiszerelést kell vásárolnod, ha csak nem lehet valahol evőkanállal mért étolajat venni pl. 🙂 Mindettől függetlenül értem a lényegét és a recept is elég jónak tűnik, megér egy próbát mindenképp.
levesnek imadom
amugy meg egy ket rozsa, barmilyen formaban, koretnek husok melle /mas koretekkel egyutt/
meg a rakott, daralthussal
de ez nem hangzik rosszul, sot jol hangzik
@Hivatásos beszólóművész: ez siman eleg 4-6 embernek vacsorara, foleg, ha gyerek is van benne/aki meg nagyon ehes, egyen hozza kenyeret/
@különvélemény: én meg tudok enni egy fél csülköt is, de most itt nem ez a kérdés. A karfiol nekem is kedvencem, lehet levesnek, rántva, rakott karfiolként, stb. Ez a fenti recept nem nyerte meg különösebben a tetszésemet, de jó ez annak, aki szereti.
@Hivatásos beszólóművész:
Az filé, tehát -bőr -csont -zsír.
Ráadásul mellette van még pár összetevő
De persze én egyedül is meg tudok enni fél kg csirkecombot, csak az a kérdés, van e értelme.
😉
@Hivatásos beszólóművész: valóban nem egy 40 dekás steak vacsora, hanem egy spórolós hétköznapi. Halálra tényleg senki nem ette magát, de egy átlagos hétfő este talán nem is ez a cél. Egyébként öt szelet hús volt, ami szerényen megbújt a karfiol alatt 😉
hús nélkül szoktam ilyet csinálni, sok sajttal és sok szósszal
Fél kg csirkecomb??? 4-6 embernek???
Fél kg csirkecomb az 2 db felső comb. Jó, ha vmi koncentrációs táborból szalajtott tyúk, akkor 3 db.
Nem ette magát halálra a 4-6 fő az tuti!
De lehet csak én élek nagyon nagy lábon.
@hörgőszelep: honnan tudható, hogy érett a karfiol? Azon kívül, hogy finom nyersen 🙂
A karfiol igazándiból nyersen isteni, csak frissnek és érettnek kell lenie.