Én előre megmondtam, hogy a gyerekek nem fogják ezt a desszertet megenni.
És igazam is lett, csak a látvány vonzotta őket, aztán ilyen kifogásokkal éltek, hogy: nem elég édes, jaj a málna magában savanyú, és különben is már jól laktak a hamburgertől.
Hát igen, ennek pont a sok cukor a halála. Akkor csak édes lesz, nem érezni se a málnát, se a vaníliát, se a… tejfölt!
Nincs benne tejszín, se mascarpone, sőt, még joghurt se. Ebben bizony tejföl van, jól lecsepegtetve, sűrűn, krémesen. És persze sok-sok kalória.
Hozzávalók 4 személyre:
8 dl 20% zsírtartalmú tejföl
2 ek porcukor (max)
4 ek házi málnalekvár
0,5 dl málnapálinka
1 rúd vanília kikapart belseje
40 dkg málna
A tejfölt egy konyharuhába borítjuk, és 5-6 óra alatt lecsepegtetjük. Kevesebb, mint a fele lesz csak a térfogata ezután. Egy tálba borítjuk a konyharuhából, és elkeverjük a vaníliarúd kikapart belsejével, és a cukorral.
Egy pohárba szórunk egy adag málnát (természetesen nyugodtan lehet ilyenkor fagyasztott is), erre kanalazzuk a sűrű, vaníliás tejföl felét, majd egy kanálnyi málnalekvárt, amit elkeverünk a málnapálinkával. Újra tejföl, végül a maradék málna.
Nagyon tömény, nem kell belőle sokat számolni egy emberre.
Itt az eperszezon, természetesen ugyanilyen finom eperrel, de sárgabarackkal se akármi!
A képnek semmi köze a poszthoz. Csak szerettem volna ide tenni, elnézést! 🙂
a fotó választás és az ehhez való bátorság nagyon tetszik…ügyes:-) a desszert biztosan finom, de kerestem benne az alkoholt…., de nem ez jelenti a szűkkeresztmetszetet…a gyerekek, igaz, legyen csokis vagy/és nagyon édes:-)
gyerekkoromban úgy voltam az eperrel, málnával, hogy szépen vastagon szórtam rájuk a porcukrot. aztán ahogy felfelé növögettem, átálltam a mézre. Ma már önmagában eszem őket, mert mindenféle édesítő csak torzítja a természet adta zamatukat 🙂
Ez nem is recept, csak egy ötlet volt. Nasira vágytam, magam vagyok, nyilván nem sütök túrótortát egy személyre. A tejfölt nem konyharuhába (azt ki kell mosni), hanem egyszerűen a teaszűrőbe öntöttem, két tálkába beraktam 3-3 db háztartási kekszet, és mikor a tejföl lecsöpögött, elosztottam rajtuk. Pár óra múlva a keksz egy kicsit felpuhul
(másnap is finom). A keksz édes, a tejföl savanyú, tökéletes. Csináltam joghurttal is.
@Lakásfelújító Feri: a gránátalma-téma engem is érdekel. Mit lehet azzal csinálni?
Jól hangzik, a tejfel kicsepegtetéséről pedig még nem hallottam… kíváncsi vagyok, mi lesz az eredménye.
Eszter szívesen olvasnék nyári alkoholmentes hűsítőkről. Pl mit lehet készíteni bodzából, eperből, vagy éppen gránátalmából. Ilyenkor vétek nem kirándulni, és ha lehet szedni kell a természet gyümölcseit is. :))
Nagyon jó, többféle desszertet csináltam már tejföllel. Igazán jó és ez a málnás kiváltképp – éppen a pikáns íze miatt.
Gratulálok, klassz.
@marguerite.c: kerestem a lájk gombot, aztán csak válasz vót 🙂
Nem szeretem az édes dolgokat, a desszert viszont kell egy jó vacsora után = ez tökéletes.
Az a kép mindenhol jól mutatna – gratula az alkotójának!
@marguerite.c: akkor mégiscsak jó helyen van a kép, köszönöm! 🙂
aki pedig könnyűt akar, fújjon az pitypangbóbitát ;>