Ősszel a szilva kedvencem. Semmi sem hasonlítható hozzá, legalábbis a főtt vagy a sült szilvához. Gondolom nem kell túl sokat magyaráznom, elég csak annyit mondanom, hogy szilvásgombóc. Létezik olyan, aki ne szeretné? Nálunk nem készült még akkora mennyiség, amit meguntunk volna. Kár, hogy februárban születtem, így nem kérhetek születésnapomra egy hatalmas tál gombócot.
Ilyenkor koraősszel sörbetnek is nagyon szeretjük a szilvát. Munka szinte semmi sincs vele, úgyhogy kötelező elkészíteni.
Hozzávalók:
1 kg szilva kimagozva, megmosva
10 dkg cukor
1 ek őrölt fahéj
1 ek szilvapálinka
A szilvát félbevágom és egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórom. Meghintem a cukorral elkevert fahéjjal, és betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. húsz percig sütöm, amíg a szilva megpuhul, a cukor pedig karamellizálódik.
Egy edénybe kaparom az összes levével együtt ét leturmixolom. Hagyom teljesen kihűlni, majd hozzákeverem a pálinkát is, és fagyigéppel elkészítem a gép használati utasítása szerint.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: