Inkább pite, mint torta, de a csoki igaz.
Szülinapomra leptem meg magam vele. Volt is nagy csodálkozás! Elég könnyű a saját kedvemben járni, az az igazság.
A képen nem látszik, de hívhatnám akár dupla csokis pitének is, ugyanis fehér csoki is van benne egy kevés, de a lényeg mégis a negyven deka étcsoki.
Minden nyáron lefagyasztok olyan két kiló fekete ribizlit. Onnan tudom, hogy közeleg a tél vége, hogy látom a naptárban, hogy egyre kevesebb van belőle. Már csak három és fél hónap, és itt a friss! Elképzelni is nehéz ilyenkor a június végi piacot, azt a sok illatot, rengeteg zöldséget, gyümölcsöt és színt. Jaj de jó lesz már!
Szerintem semmi nem passzol annyira az étcsokis sütikhez, mint a fekete ribizli, de persze málnával is szuper lesz. Süssétek meg, ha jót akartok.
Igen, nagyon tömény. Inkább felnőtteknek.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg fagyos vaj
csipet só
8 ek cukor
4-5 ek jeges víz
Hozzávalók a töltelékhez:
40 dkg 70%-os étcsokoládé
4 dl tejszín
csipet só
10 dkg fekete ribizli
7 dkg fehércsoki
A tésztához a száraz alapanyagokat összekeverem, majd a t felkockázott vajjal gyors mozdulatokkal összekeverem. Amikor majdnem összeállta, hozzáadom a vizet is, éppen csak annyit, hogy összeálljon a tészta. Fóliába csomagolom, és két órára a hűtőbe teszem.
A tejszínt felforralom, és a kockákra tördelt étcsokira öntöm. Összekeverem, és hagyom langyosra hűlni.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Kinyújtom a tésztát, kibélelem vele a formát, a felesleget felül levágom. 10 percre beteszem a fagyasztóba.
Egy sütőpapírt teszek a pite aljára és sütőgyönygöt, vagy lencsét szórok a papírra, így tolom a sütőbe. 20 percig sütöm, majd kiveszem a nehezéket a sütőpapírral együtt, és a tésztát öt percre visszatolom.
A fekete ribizlit és a fehércsokit a pite aljára szórom, majd ráöntöm a csoki ganache-t.
Éjszakára a hűtőbe teszem, vagy ha ilyen fagyos idő van, akkor két órára kirakom az erkélyre.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: