Január tizedikén ellőni az év legfinomabb sütije díjat igencsak nagy bátorság lenne részemről, meg hát rossz ómen is leírni ilyesmit, aztán a hátralévő ötvenegy hétben csak rosszabbakat süthetnék, pedig én még ettől is jobbakat akarok. Úgyhogy maradjunk annál, hogy ez annyira finom, hogy majdnem az összes 2017-es sütit leveri a képzeletbeli dobogóról.
Az Instagramon írtak rám, hogy már kapható Meyer citrom, úgyhogy szaladjak, vegyek belőle, és süssek valami citromosat. Apropó, ugye követitek az Instagramomat?
El is mentem, vettem vagy két kiló csodás illatú és ízű citromot, aminek egy részéből még aznap főztem egy adag lemon curd-öt. A lemon curd, sajnos legalább olyan veszélyes, mint a karamell szósz, és igencsak nagy önuralomra van szükségem, hogy ne egyek belőle nagykanállal folyamatosan. Az a taktikám, hogy inkább meg sem kóstolom, hanem megetetem a családdal vagy a gyerekekkel, mert ha véletlen lemon curd, vagy sóskaramell szósz éri a számat, akkor úgy kezdek viselkedni, mint egy vámpír, amikor vérszagot érez. (Láttam egy filmet tegnap arról hogyan viselkednek a vámpírok különböző, számukra komoly önuralmat megkövetelő helyzetben, onnan tudom ilyen pontosan, hogy van némi közös köztük és köztem, azzal a különbséggel, hogy én nem hörgök, és a fokhagymától se félek, sőt!)
Mielőtt rátérnék a sütire, szeretném leszögezni, hogy a lemon curd citromtúrónak való fordítása nekem fáj. Egészen egyszerűen bántja a fülemet, és mindig a lótúró jut róla eszembe. A lemon curd ugyanis minden, csak nem túró. Citromkrém leginkább, és abból is a finomabbik változat. De mivel magyar neve nincs, én tartózkodnék a fordítástól, és használnám inkább az eredeti angol megnevezést.
Na jó, azt hiszem, mindent megbeszéltünk, a vámpírtól a túróig, jöhet a recept.
Hozzávalók a lemon curd-höz:
4 Meyer citrom reszelt héja és leve
5 egész tojás
20 dkg cukor
10 dkg vaj
A citromok héját lereszeljük, belefacsarjuk a levüket, hozzáadjuk a cukrot és a vajat és gőz fölött addig kevergetjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Szoba-hőmérsékletűre hűtjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, habverővel jól elkeverjük és a legkisebb lángon kb. negyed óráig kevergetjük, míg besűrűsödik. Ha kész, érdemes átszűrni. Most jó nagy citromokat használtam, és több, mint 6 dl lemon curd-öt kaptam.
Hozzávalók a tésztához:
4 közepes tojás
12 dkg kristálycukor
2 ek citromlé
1 citrom reszelt héja
1/4 tk só
1,5 tk sütőpor
15 dkg liszt
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Egy tálban elektromos habverővel habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd beledolgozzuk a citromlét és a reszelt citromhéjat. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojáshoz szitáljuk, és összekeverjük. Egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a tésztát. Kb. 10 perc alatt megsütjük, majd lehúzzuk róla a papírt, és hagyjuk langyosra hűlni.
Hozzávalók a krémhez:
2 dl hideg tejszín
20 dkg mascarpone
1 ek porcukor
2 dl kész, hideg lemon curd
A tejszínt felverjük kemény habbá a cukorral és egy evőkanálnyi mascarponéval. Mikor kész, hozzákeverjük a maradék mascarponét, és a lemon curd-öt.
Megkenjük a krémmel a tésztát, óvatosan feltekerjük, és mielőtt megvágnánk, alaposan behűtjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: