Annyira irigylem azokat az embereket, akik képesek kizárni a külvilágot, nem bosszantják fel magukat a híreken, nem olvasnak bele a kommentekbe egy-egy cikk alatt. Néha nekem is sikerül ez pár hétig, de most éppen a rossz korszakomat élem, olyan, mintha szándékosan bosszantani akarnám magam, mindent észreveszek, ami feldühíthet.
Utálom ezt, nem akarok ilyen lenni!
Talán ha egy osztrák vagy egy skandináv faluban eltölthetnék pár napot, és jól kiszellőztethetném a fejem, jobb lenne.
Vannak olyan ételek, amiket jó érzés csak úgy elkészíteni is. Már az is öröm. Nem minden ilyen ám, én például imádom a rakott krumplit, de nem szeretem készíteni. Aki azt mondja rá, hogy az egyszerű, az nem főzött még valóban egyszerű ételt. Egyszerű a húsleves, a rakott krumpli pedig elképesztően macerás, legalábbis nekem.
Itt van viszont ez a torta. Időben nem az a megúszós fajta, de cserébe elképesztően finom illat lesz tőle az egész lakásban. A tésztája egy egyszerű kevert tészta, némi mandulával és szőlővel, de a lényege finom illatos szirupban főtt körte, amit aztán tarte tatin szerűen sütünk meg.
Egyszerűen klassz így október végén!
Hozzávalók:
3 db kemény körte
1 rúd vanília
3 szem szegfűszeg
3 ek cukor
1 dl fehér bor
+ víz, amennyi épp ellepi
6 ek barnacukor
Hozzávalók a tésztához:
2 pohár tejföl
1 pohár cukor
2 pohár liszt
1 pohár őrölt mandula, esetleg dió
fél pohár olaj
1 cs sütőpor
3 tojás
1 kis fürt szőlő
A körtéket megpucoljuk, félbevágjuk, majd kiszedjük a magházukat. A fűszerekkel és a borral együtt egy akkora lábosba tesszük, amiben pont elférnek egymás mellett. Felöntjük a vízzel, és lefedve, alacsony lángon pároljuk. Nem kell főnie, elég, ha épp gyöngyözik a víz. 20 perc alatt puhára főzzük.
Közben a barna cukrot megkaramellizáljuk egy serpenyőben.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Óvatosan az aljába öntjük a karamellt. Nem baj, ha nem jut mindenhova, majd megolvad.
Vágott felével lefelé belehelyezzük a körtéket is.
A tésztához minden hozzávalót összekeverünk, majd beledobjuk a szőlőszemeket is. Rásimítjuk a körtére, és a 180 fokos sütőbe toljuk. Tűpróbáig sütjük, nekem 35 perc alatt sült meg.
Mikor kicsit kihűlt, kivesszük a formából, lehúzzuk a tetejéről a sütőpapírt, és már ehetjük is langyosan.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: