Sajnos pitefüggő vagyok. Mint gombóc Artúr a csokoládéval: én minden pitét imádok.
Lehet a tésztája élesztős, sütőporos, linzer, akármilyen, sőt, a töltelékkel se vagyok válogatós. Kedvencem az almás, a mákos, a meggyes, a túrós, a barackos, a rebarbarás, az epres, a szilvás. Jaj, a szilvást majdnem kifelejtettem, pedig. Na és a kevertek: meggyes-mákos, barackos-diós, csokis-mogyorós, túrós-barackos, és a többi. Hogy a sós pitékről ne is beszéljek! Mert azokat is imádom ám!
És akkor most leírom újra: sajnos.
Nem éppen diétabarát dolog a pitézés. Persze, le lehet cserélni ezt is, és azt is, meg amazt is, de akkor a végén már nem lesz olyan jó az a pite. A rossz pite meg mégiscsak rossz pite.
Még talán a túróssal a legérdemesebb próbálkozni, abban legalább tényleg kevesebb a szénhidrát.
Na, de ha már itt tartunk, a mostani almás pitémben van még szilvalekvár, mandula és vanília is. A tetejére pedig egy-egy kanál enyhén felvert tejszínhabot tettem.
Forró almás pite, jéghideg tejszínhab…
Hozzávaló a tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 kk reszelt citromhéj
1 ek jeges víz
Hozzávaló a töltelékhez:
4 db szép alma, megtisztítva
1 rúd vanília kikapart magjai
2 ek cukor
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 kk őrölt fahéj
2 ek citromlé
6 ek sűrű szilvalekvár
3 ek szeletelt mandula
A vajat nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Gyorsan összemorzsoljuk a liszttel, porcukorral, citromhéjjal, és tojássárgájával. Van, amikor nem kell hozzá a víz, de van amikor felveszi.
A kész tésztát két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
Közben az almát felszeleteljük. Lehet reszelni is, de én nagyobb darabokban szeretem. Megszórjuk a vaníliával elkevert cukorral, a fűszerekkel, meglocsoljuk a citromlével, majd egy serpenyőben kicsit megpároljuk. Kiszedjük a serpenyőből, és kihűtjük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, majd a formába simítjuk. A kilógó széleket késsel levágjuk, és formákat szúrunk ki belőle, ami a pite tetejére megy.
Nekem két darab 20×25-ös szögletes piteformára volt elég a tészta. A piteformákat tésztával együtt és a maradékból kiszúrt formákat is legalább 10 percre a fagyasztóba tesszük.
sütőpapírt fektetünk a tészta tetejére, és megtöltjük sütőgyönggyel, vagy lencsével, vagy aprópénzzel, majd 10 percig sütjük. Kiszedjük a papírt és a nehezéket belőle.
Ha igazán sűrű a szilvalekvár, akkor egy nagyon pici vízzel hígítjuk, hogy kenhető legyen. Megkenjük vele a tésztát, ráhalmozzuk az almát, és megszórjuk a mandulával, és szépen rátesszük a kiszúrt tésztaformákat is.
További 10 percig sütjük.
A tetejére felverünk 3 dl tejszínt cukor nélkül, de csak enyhén, hogy lágy, folyós habot kapjunk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: