Fűszer és Lélek

Citromos rizikeleves

Főzzél neki gombalevest, attól majd erőre kap!
Sajnos többre nem emlékszem, csak erre az egy mondatra. Nagyanyámnak tanácsolta az utcán egy öregasszony, akivel leálltunk beszélgetni. A hátán vesszőből font hátikosár volt, olyan, mint amiben nagyanyám engem cipelt, ha elfáradtam, és még hosszú volt az út hazáig a szőlőből.  
A hátikosár félig volt gombával, akart is adni egy pár darabot, de mama azt mondta, csak azt eszi meg, amit ő szedett. Így aztán ki is mentünk az erdőbe másnap reggel, és mi is teleszedtük a kosarat. Ha én találtam valami jót, akkor mama leguggolt, hogy a kosárba dobhassam a gombát. 
Otthon gyorsan levest főzött az egyik részéből a papának, a másik felét, a vargányákat meg felszeletelte, paplanhuzatra rakta, amit a padláson feszített ki két gerenda közé. Mikor megszáradt a gomba, egy konyharuhákból varrt zsákba beakasztotta a kamrába. Télen ebből rakott a savanyúkáposzta-levesbe. Nem is korhelylevesnek hívták, hanem gombalevesnek.
Szegény nagyapám nem lett jobban soha, de a levesnek nagyon örült.

Hozzávalók:
1 púpos evőkanál libazsír
1 fej hagyma
1 kk pirospaprika
50 dkg rizike
5 dkg fenyőpereszke
2 kisebb krumpli
1 szál sárgarépa
2 ek liszt
1/2 citrom reszelt héje
1/2 citrom leve
1/2 kk tárkony
sok frissen darált bors
2 dl tejföl
1 dl tejszín


A gombát, a krumplit és a sárgarépát megtisztítjuk, majd felszeleteljük. 
Az apróra vágott hagymát a zsíron megdinszteljük, majd rászórjuk a gombát, a répát és a krumplit. Sózzuk. Közepes lángon tíz percig kevergetjük, majd meghintjük előbb a paprikával, majd a liszttel. Picit pirítjuk, majd felöntjük forróvízzel. Puhára főzzük benne a répát, addigra a többi is jó lesz.
Citromhéjjal, citromlével, tárkonnyal és borssal ízesítjük, majd tejföllel és tejszínnel öntjük fel. 


Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!