Ha október, akkor leves. Leves minden napra. Most például hűtőt pakoltam, és az összes benne lévőből egy jó levest főztem. Kicsit hasonlít a palóclevesre, kicsit a gulyásra, hiszen ezek ketten is nagyon hasonlítanak egymásra. De azért jó füstös lett a füstölt kacsamelltől.
A kaprot nem a hűtőben találtam, hanem a piacon vettem, és nem tettem bele a levesbe, csak a sajátomra szórtam belőle nagyon-nagyon sokat. Amikor mind kiettem a tányérból, akkor szórtam rá még egy marékkal. De nem kötelező ám!
Annyira finom lett, kérlek titeket, hogy próbáljátok ki! Szinte minden csereszabatos benne, úgyhogy receptben zárójelbe odaírom, hogy mire cserélhetitek, ha éppen ahhoz van kedvetek.)
Ami volt itthon:
kb. 80 dkg marhanyak (csirkemell, báránycomb, sertéscomb)
1/2 füstölt kacsamell (füstölt libamell, szalonna)
2 nagy fej hagyma (1 nagy szál póré)
libazsír (étolaj)
25 dkg gomba
4 ágacska kakukkfű (tárkony)
1 ek pirospaprika
3 szál sárgarépa (édesburgonya, esetleg sütőtök)
4 szem krumpli
2 dl tejszín (2 dl tej)
2 dl tejföl
só, bors
1/2 citrom leve
Kapor (petrezselyem)
Kuktában főztem, egy óra alatt mindennel meg is voltam. Persze a csirkemellnek pár perc is elég, akkor nem kell a kukta.
A zsíron megdinszteltem a hagymát és az apró kockákra vágott füstölt kacsamellet, majd megszórtam a paprikával. Rádobtam a húst, és a felszeletelt gombát és a kakukkfüvet. Fehéredésig pirítottam a húst, majd megsóztam, felöntöttem forró vízzel, és 45 percig főztem a kuktában.
Közben megpucoltam és felkockáztam, felkarikáztam a krumplit és a sárgarépát. Először a répát tettem bele, majd tíz perc után a krumplit is. 15 perc múlva felöntöttem a tejszínnel, sóztam, borsoztam, és belenyomtam a citromot.
Kaprot és tejfölt csak a tálalásnál tettem bele.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: