Egy tányér finom, forró, laktató leves. Szeptemberben és októberben még rajongunk a sütőtökért, aztán novemberben és decemberben elviseljük, de utána már nagyon vágyunk valami másra.
Idén ez az első sütőtökös ételünk, úgyhogy annyira ízlett mindenkinek, mintha soha nem találkoztunk volna még hasonlóval.
Munka nincs vele, de mégis kell idő az elkészítéséhez, a töknek ugyanis meg kell sülnie. Nálunk mindig ez az egyik ünnepi fogás ros hasanán, vagyis a zsidó újévi ebéden, csak akkor nem sajtos pirítós, hanem mézzel megkent, pirított kalács úszik a tetején.
Sajtos pirítóssal viszont teljesen komplett vacsora, vagy gyors munkaebéd. A levest el lehet készíteni előre, csak a kenyeret kell picit grill alá tolni, mielőtt asztalhoz ülnénk.
Közeledik a zsidó újév, vagyis a ros hasana, ezzel a levessel nyitom a receptek sortát, de persze mindenkinek ajánlom, hogy készítse el, mert tényleg nagyon finom!
Hokkaidó tökből készítem, ennek sütés után a héja is nagyon finom, és ehető. Sokkal jobb ízű, tartalmasabb lesz tőle a leves, de természetesen mindenféle sütőtökből jó lesz!
Hozzávalók:
1 közepes hokkaidó tök
1 fej hagyma
3 ek étolaj
1 narancs leve és reszelt héja
só
2-3 ek méz ízlés szerint
forró víz
4 szelet kovászos kenyér
vaj
10 dkg érett cheddar sajt reszelve
bors
chilipaprika
petrezselyem
A tököt felszeletelem, kimagozom, majd rácsorgatom a mézet. 200 fokos sütőben, sütőpapíron puhára sütöm. Közben a méz picit karamellizálódik a tetején.
Közben a hagymát apróra vágom, majd megdinsztelem az olajon.
Turmixgépbe dobom a tököt a hagymával együtt, és a lehető legpépesebbre pürésítem. Forró vízzel ízlész szerint hígítom.
Sózom, ha szükséges teszek bele még pici mézet.
A kenyérszeleteket megkenem vajjal, majd rászórom a sajtot, és grillfokozaton sütőpapíron megsütöm. Akkor jó, ha a sajt lehullik a szélén. A papírról könnyű lesz felszedni.
Tálalásnál a kenyeret a leves tetejére teszem, és várok pár percet, amíg alulról picit megszívja magát levessel, majd megszórom petrezselyemmel, chilivel, végül borsozom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: