Hozzátok szólok anyatársaim! Ti, akik már unjátok a darált húst, de engedtek azoknak a szép szemeknek! Túl lehet élni ezt a korszakot is, én például egyszer már túl voltam rajta, de akkor amikor éppen minden kezdett rendeződni, kitaláltuk, hogy milyen jó lenne egy kistestvér.
És mit ad Isten, nem ez is válogatós? Jobb eset mint az előző, de azért válogat.
Engem viszont már egyáltalán nem hoz ki a sodromból, tudom, hogy elmúlik ez is. Most épp a darált hús korszak fut, illetve a lyukas sajt utálata. Előbbi könnyű, mert bolognai ragu, fasírt, svéd húsgolyó, és még ezerféle golyó létezik, és ezeket egyébként mi is mind szeretjük.
Utóbbi – mármint a lyukas sajt fóbia – már csak azért is furcsa, mert a lányom egy igazai kisegér, szinte születése óta rajongója mindenféle sajtnak, különösen kedveli a “büdös” sajtokat, vagyis az igencsak érett camemberteket és a kéksajtokat. Pár hete viszont gyanakodni kezdett a lyukra a sajtban. Hiába mondom neki, hogy ott csak nincs sajt, vagyis sajthiány a sajtban, valamiért nem akarja megenni.
Na de most a darált húsról, közelebbről a darált marhacombról lesz szó. Arról, hogy mennyire könnyű ebből az óvodásoknak való vacsorából igazán izgalmas, felnőtteknek való fogást készíteni, ráadásul úgy, hogy nem is kell duplán dolgozni.
A lányom leginkább mustárt kér mellé, úgyhogy azt kap.
Mi pedig egy nagyon klassz, pikáns hagymás ragut szórunk a tetejére.
Kirándulásra is nagyon finom, a hagymás ragut lehet vinni külön kis dobozban, és abba mártogatni a húsgolyót.
A szürke marha darált húst ismét a Martonyi Öko-Agro-tól kaptam a Fény utcai piacon.
Hozzávalók a húsgolyóhoz:
50 dkg darált szürke marha comb
só
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsompüré
csipet őrölt fahéj
csipet őrölt kardamom
csipet őrölt szegfűszeg
csipet őrölt fekete bors
csipet őrölt koriander
A tetejére:
1 fehér salátahagyma nagyon apróra vágva
2 ek kapribogyó apróra vágva
1 lime leve
1 lime reszelt héja
1 pici, zöld chili, hajszálvékonyra karikázva
3 ek olívaolaj
2 ek koriander zöld, ha utálod, mehet a petrezselyem
4 db menta levélke, nagyon apróra vágva
A húst előb a sóval összekeverjük, majd hagyjuk húsz percet letakarva pihenni. Hozzákeverjük az összes hozzávalót, és vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle.
Forró olajban szép pirosra sütjük.
Közben a hagymát, a kaprit, a lime levét és héját összekeverjük a chilivel és az olajjal.
A kész húsgolyókra kanalazzuk, majd megszórjuk a mentával és a korianderrel.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: