Vannak a televíziós-műsor-címadók. Rettenetes címeket adnak: Kívánságkosár, Dalcsokor és hasonlók, hogy biztosak lehessünk benne, hogy elviselhetetlen lesz a következő másfél óra.
Receptekben is léteznek hasonlóak, és persze az ellentéte is, amikor valaki konkrétan leírja a címben a receptet: sült cékla joghurttal, tormával, mézzel, hidegen. Ja, az kimaradt, hogy saláta.
A másik a képen az szerintem valamilyen czimesz, de ez a szó sokaknak keveset (hahaha) jelent, ezért inkább: nyers sárgarépa saláta csicseriborsóval, mézzel és indiai lime chutney-val.
Úgyhogy bocsánat, de én csak két klassz salátaként vezetném be ezeket az ételeket.
Félkész alapanyagokkal is dolgoztam benne, először is sokkal gyorsabb, másodszor pedig nem mindegy, hogy a céklát például főzni kell egy órát, vagy csak előkapni a hűtőből. Arról nem is beszélve, hogy meg is van pucolva, ha rohanunk, tényleg főnyeremény.
Ez a céklasaláta annyira tökéletes most a kánikulában, hogy csak a meggyleves kelhet versenyre vele, de az is lehet, hogy az se!
Hozzávalók a céklasalátához:
1 csomag előre főzött natúr cékla (Lidl, de állítólag sok helyen kapható, 6 db vákuumzacskóban)
5 dl görög joghurt
2 ek jó csípős ecetes torma vagy magos mustár
méz/cukor/édesítő
só
kapor, ha szeretitek
A céklát nagylyukú reszelőn lereszeljük, elkeverjük a joghurttal, a tormával, a mézzel, sóval, és a kaporral ha azt is teszünk bele. Édeskésnek kell lennie, akkor jó, ha inkább édes, mint nem. Jót tesz neki, ha jól behűtjük, mielőtt megennénk. Persze lehet köretként is enni.
Hozzávalók a sárgarépa czimeszhez:
1 kg sárgarépa
só
1 ü 400 grammos csicseriborsó konzerv lecsepegtetve
3 ek csilis lime chutney (én a Patak márkájút kedvelem, de jó bármilyen másik is)
5 ek olívaolaj
1 nagy csokor petrezselyem
méz/cukor/édesítő
A sárgarépát megpucoljuk, majd a kislyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, majd elkeverjük a lecsepegtetett csicseriborsóval, az olívaolajjal, az apróra vágott petrezselyemmel, a chutney-val és a mézzel. Ennek is jót tesz, ha pár órát a hűtőbe tesszük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: