A kislányom szúrt ki egy sütit egy utazási prospektusban. A tengerparton ül egy gyönyörű pár, pezsgőznek a naplementében (nyilván) és ott az asztalon a süti.
Fogalmam sincs mi lehet, de az biztos, hogy ilyen kis pite forma, a tésztájában áfonya vagy fekete ribizli, benne valami krém, a tetején sült tojáshab.
A krémet egyébként citromnak tippelem, de most nem volt kedvem ahhoz, mert már elég régen várakozott a hűtőben egy csomag túró. Úgyhogy az én változatom túrós lett, és senki nem panaszkodott. Oké, a zuglói erkélyt lecserélném egy tengerpari asztalra, de eljön az is, már csak pár hét a nyaralásig!
Na de ott nem én sütök majd, az biztos!
Hozzávalók 6 pitéhez:
1 nagy tojás
10 dkg cukor
1 dl tejföl
0,5 dl étolaj
1 teáskanál vanília kivonat
csipet só
13 dkg liszt
1 kk sütőpor
1/2 közepes citrom leve és héja
2 marék áfonya
Hozzávalók a túrókrémhez:
25 dkg túró
8 dkg cukor
1 rúd vanília
1/2 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
Hozzávalók a tojáshabhoz:
2 tojás fehérje
2 ek porcukor
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A pitéhez kikeverjük a a cukrot a tojással jó habosra, majd hozzáadjuk az áfonya kivételével az összes hozzávalót. 6 mini piteformát kiolajozunk, majd beleszórjuk az áfonyát úgy, hogy főleg a szélére kerüljön, végül elosztjuk rajta a tésztát.
(Amit én használtam, az nem is igazi piteforma, inkább mini gyümölcstorta forma volt, szilikonból.)
Sütőbe tesszük, és kb. 15 perc alatt megsütjük.
A túrókrémhez minden hozzávalót összekeverünk, és a pitékbe töltjük.
A tojáshabot felverjük a cukorral, habzsákkal a túró tetejére nyomjuk, majd kézi fáklyával kicsit karamellizáljuk.
Aki fél a nyers tojássárgájától, az nyugodtan hagyja ki a túróból.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: