Képzeljétek, hideg van.
Ez azt is jelenti, hogy kedvem van egész nap sütni, főzni. Reggelire ezt a csípős töltött paprikát készítettem. Forrón tálaltam egy nagy bögre mézes teával, amit háttal ülve az ablaknak fogyasztottunk el. Jó érzés, hogy a nap ilyenkor is egészen forrón süt, ha megfogjuk az ablaküveget, akkor érezni, hogy egészen felmelegíti.
Adtam inni a cinkéknek is, de ma nem ők jöttek, hanem egy kis barna énekesmadár. Sajnos nem tudom milyen féle, de nagyon kíváncsian nézelődött be az ablakon. Lehet, hogy ugyanazt gondolja rólam: érdekes ez az emlős bent a házban, nem tudom milyen fajta, de kedves, adott inni.
Hozzávalók:
4 db nagy kápia paprika
10 dkg juhtúró
5 dkg füstölt sajt
1 csomó újhagyma
1 pici piros chili
1 csokor petrezselyem
1 szelet kenyér
4 ek olívaolaj
6 ek tahina (szezámmag paszta)
1 gerezd fokhagyma
2 ek citromlé
4 ek víz
só
1 kk zataar fűszerkeverék
1 ek chiliolaj vagy paprikamag-olaj
petrezselyem vagy koriander a tetejére
mandula vagy kesudió a tetejére
A paprikák végét levágtam, a magházukat kiszedtem. A juhtúrót összekevertem az apró kockákra vágott füstölt sajttal és a felkarikázott újhagymával. Hozzáadtam az apróra vágott pici piros chilit és a petrezselymet is. Megtöltöttem vele a paprikákat, úgy, hogy mindig egy fakanál nyelével igyekeztem az aljára nyomni a tölteléket.
Felforrósítottam a steaksütő serpenyőt és olaj nélkül tettem rá a paprikákat. Néha megfordítva addig sütöttem, amíg megpuhultak, elvesztették a tartásukat.
Ekkor elzártam alattuk a lángot, és negyed órát még hagytam a serpenyőben a paprikákat.
Közben elkészítettem a tahinát: a szezámmagpasztát összekevertem a citromlével, zúzott fokhagymával és a vízzel.
A kenyeret felkockáztam, és olívaolajjal megpirítottam.
Egy tányérra helyeztem a paprikát, mellé kanalaztam a tahinát, a másik oldalára szórtam a kenyeret, majd meglocsoltam a chiliolajjal és megszórtam a zöld fűszerrel és a mandulával.
Próbájátok ki, nagyon finom!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: