Imádom a birsalmát! Ha nem ehetném meg, akkor is imádnám, mert gyönyörű gyümölcs, szép a virága, gyönyörű fán terem, és szép a termés is. Tényleg hatalmas rajondója vagyok. Padlizsán társa szépségben, és pont az ellentéte tapintásban. Amit egyedül nem szeretek a birsből, az a birspálinka, de biztosan velem van a baj, mert a málnapálinkát se kedvelem, pedig állítólag az nagy sláger.
Viszont egyik nagy kedvencem a birsparfé.
Érdekes, hogy a gyerekek annyira nincsenek oda érte, persze nagy duzzogva megeszik, de a felnőtteknek nagyon bejön. Nyilván lehetne bele több cukrot tenni, és akkor jobban fogyna, de én a birsalmát szeretem belőle kiérezni, és nem cukrot.
Különösen nagyon fűszeres ételek után finom, mi zöldség curry után ettük.
Hozzávalók:
45 dkg birsalma (főve, tisztán mérve)
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1/4 kk őrölt fahéj
5+2,5 dkg cukor
5 dkg dió
4 dl tejszín
A birsalmát kuktában 20 perc alatt puhára főzzük. A 45 dekát megtisztítva mértem, nekem ez egy nagyon nagy birsalmából jött ki.
Miután megpucoltuk, megmértük az almát, botmixerrel pépesítjük, majd belekeverjük a citromhéjat és citromlevet, és a fűszereket.
A diót 5 deka cukorral megpirítjuk, majd egy szilikon lapra öntjük, és hagyjuk kihűlni a diós karamellt.
A tejszínt felverjük a maradék 2,5 deka cukorral.
Késes robotgéppel összezúzzuk a diós karamellt, és a tejszínhabba forgatjuk, majd hozzáadjuk a birspürét is.
Fóliával több rétegben kibélelünk egy formát, ebbe simítjuk a masszát, és egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: