Fűszer és Lélek

Cimesz, a legjobb ami sárgarépával történhet

cimeszNem dicsekvés képpen mondom, de kihoztam a sárgarépából a legtöbbet, amit lehet. 
Ajánlom, hogy mentsétek el ezt a receptet, és amikor legközelebb liba, vagy kacsa kerül az asztalotokra, esetleg bárány vagy kecske, jusson eszetekbe a cimesz, vagyis ez a sárgarépából készült saláta.
A cimesz a zsidó újév egyik elmaradhatatlan fogása, sárgarépa és méz az alapja, hogy édes legyen az év. 
Készülhet borral, mazsolával, nyersen hagymával, anyukám például nyersen reszeli le, majd kaporral és mazsolával és vöröshagymával fűszerezi, én pedig minden évben többfélét készítek.
De ez az idei azt hiszem extra jól sikerült. Nagyon egyszerű, de a hagymalekvár miatt időigényes saláta, ami főleg libához és kacsához illik, megkockáztatva azt, hogy sokkal jobban, mint a dinsztelt káposzta!
Fontos, hogy kell a hagymalekvárba egy csipetnyi fekete hagymamag, másnéven Katicamag, de csak tényleg egy csipetnyi, mert nagyon karakteres az íze, és nem jó, ha elnyomja a mézet és a sárgarépát. 
Fekete hagymamag a nagy fűszerboltokban kapható.
(Írtam nemrég ezt a posztot sárgarépa témában, de már nem érvényes!)

Hozzávalók a hagymalekvárhoz:
3 nagy fej vöröshagyma
1 dl étolaj
nagy csipet só
3 ek méz
3 ek balzsamecet
1 csipetnyi fekete hagymamag

A vöröshagymát félkarikákra vágjuk, majd egy serpenyőben az olajon lassan megdinszteljük. Sózzuk, mézzel és balzsamecettel ízesítjük, és beleszórjuk a hagymamagot is. Nagyon alacsony lángon, gyakran kevergetve kb. 30 percig főzzük lefedve, majd levéve a fedőt, amíg a levét teljesen el nem fövi.
Másnapig hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Hozzávalók a cimeszhez:
1 kg sárgarépa
1 ek étolaj
csipet só
1-2 dl méz
a hagymalekvár

Másnap megpucolunk 1 kg sárgarépát, és közepesen vékony karikákra szeleteljük.
Egy nagy serpenyőben egy evőkanálnyi étolajon, és kb. 0,5 decinyi vízen egy csipet sóval, lefedve megpároljuk. A legvégén hozzákeverünk ízlés szerint 1-2 dl mézet. Édesen a finom!
Akkor jó, ha már majdnem teljesen puha, de még nem esik szét. 

Összekeverjük a hagymalekvárral, és egy órát pihentetjük mielőtt megennénk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!