Érkezett hozzám egy üveg a legújabb Fütyülős ízből , nem is akármilyen, pisztáciás macaronos. Megkóstoltam, és azonnal valami klassz desszertet szerettem volna készíteni belőle. Most sajnálom csak igazán, hogy fogalmam sincs, hova tűnt nagymamám likőrős készlete a gyönyörű kiöntővel és pohárkákkal. Szerettem nézni, amikor ezekből a poharakból kínálja a barátnőit!
Végül panna cottát készítettem vele, és azt kell mondjam jó ötlet volt! A puha tejszínes krémdesszert elképesztően jól illik a ropogós törökmézhez és az édes likőrhöz!
Próbáljátok ki!
Hozzávalók 6 adag panna cottához:
3,5 dl 30 %-os tejszín
2 dl tej
0,5 dl Fütyülős Pisztáciás Macaron
5 dkg cukor
1 vaníliarúd
4 lap zselatin
A vaníliát hosszában félbevágjuk, kikaparjuk a szemeket, majd a tejhez adjuk a rúddal együtt és forraljuk két percig.
Hozzáöntjük a tejszínt, és újra forraljuk.
Elzárjuk alatta a gázt és beledobjuk a zselatinlapokat, addig kevergetjük, amíg felolvadnak. Ekkor gyorsan beleborítjuk a Fütyülős Pisztáciás Macaront , és addig kevergetjük, míg langyosra nem hűl.
Hűtőbe teszzük 6 órára legalább.
Hozzávalók a törökmézhez:
2 dl cukor
1 dl méz
1,5 kk szódabikarbóna
1 ek étolaj
Tegyük fel egy nyeles kislábosban a cukrot és a mézet közepes hömérsékleten olvadni.
Gyorsan béleljünk ki egy kistepsit sütőpapírral, és a papírt kenjük is le olajjal.
Csak akkor kezdjük el kevergetni a forró cukros mézet, ha a cukor már mindenhol megolvadt. Hagyjuk halványbarnára karamellizálódni, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát. Gyorsan keverjük össze, és már vigyük is a lábost a tepsi fölé, mert pillanatok alatt nagyon felhabzik. Öntsük a masszát a papírra, és hagyjuk kihűlni.
Ha már teljesen kihűlt, törjük darabokra, és késes apritóval daráljuk meg. Hűvös, száraz helyen eláll, de melegben, párában megolvad.
6 evőkanálnyi törökméz port keverjünk el 2 ek Fütyülős Pisztáciás Macaronnal, amíg a törökméz fel nem olvad.
Osszuk el a kihűlt panna cották tetején, majd szórjuk meg 1-1 evőkanálnyi törökméz porral.
Azonnal tálaljuk!
A Fütyülős Pisztáciás Macaront ajánlom mindenkinek, aki kedveli a különleges, csonthéjasok mély ízeit. Bár a likőr pisztáciás, a panna cotta óta sütöttem vele diótortát is, és nagyon kiemelte a dió ízét.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: