Hetek óta ez az étel jár az eszemben. Olyan, mintha valaki tényleg szólt volna hozzám, amit persze csak én hallottam, és azt mondta volna: Eszter! Eszter! Eszter, figyelj már ide! Libamellet fogsz sütni, fokhagymás zöldborsó pürével! Mostantól nagyon vágysz erre az ételre. Mostantól azt csinálod, amit mondok.
Ha több ilyen is lesz, amikor egy hang – amit csak én hallok – utasít valamire, kérlek küldjetek orvoshoz. Ez még belefér szerintem, mert nagyon jó lett a végeredmény.
A zöldborsóval mindig is úgy voltam, hogy ha csak nem a sajátomat szedem a kertben, és főzöm meg azonnal, akkor bizony a zsenge fagyasztott zöldborsó a legjobb választás. Most annyival egészíteném ezt ki, hogy már nem biztos, hogy elég a “zsenge” feliratú csomagot választani, az “extra zsenge” szavakra kell hajtani. (Dombi Kriszti kedvéért írom le, hogy nálunk is növényi tejszínnel izével készült, és egész jó lett, de persze ha nektek ez nem szempont, akkor menjen bele a valódi!)
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg extra zsenge zöldborsó (fagyasztva)
2 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
4 db 20 dekás libamell
só, bors
1/2 kk őrölt szegfűszeg
A libamelleket szobahőmérsékletűre hagyom melegedni, majd beledörzsölöm a fűszereket. Előmelegítem a sütőt 80 fokra.
Egy nagy, lehetőleg öntöttvas serpenyőben, a bőrös felén kezdem sütni, közepes hőfokon, úgy, hogy 3 perc bőrös, 1 perc bőr nélküli oldal. Leöntöm a zsírt, újabb 3 perc bőrős, 1 perc bőr nélküli, majd újabb 1-3 perc bőrős rész jön, és leöntöm a zsír.
A 80 fokra előmelegített sütőbe tolom egy rácsra téve, bőrével felfelé 20 percre.
A puha, édes, zsenge zöldborsó főzésének az a titka, hogy alig kell főzni. Ha sokáig főzzük, a cukor keményítővé változik, és a borsó megkeményedik, az édes íze elveszik. Ugyanezért fagyasztják nagyon gyorsan, rögtön azután, hogy leszedték. És ezért nem olyan finom a piaci zöldborsó, mint amit a nagyanyánk szedett a kertben, és azonnal levest is főzött belőle.
Ezért felforralom a tejszínt, majd beleszórom a fagyott zöldborsót, a zúzott fokhagymát, és lefedem. Miután újra felforrt, csak két percig főzöm, és elzárom alatta a lángot. Fűszerezem, és átborítom a turmixgépbe. Nagyon-nagyon alaposan leturmixolom, végül át is passzírozom egy szitán, hogy igazán krémes legyen.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: