HÚSLEVES
A legügyesebb az, aki pont annyit tud főzni, amennyi elfogy. Ismerek ilyet, a barátnőm például minden palacsintasütés előtt megkérdezi a családja tagjait, hogy hány palacsintát fognak megenni, és pont annyinak való tésztát készít, és annyit süt ki. Mondjuk nem hinném, hogy bárhol a maradék palacsinta okozna fejtörést az anyáknak. Én jobb vagyok ebből a szempontból anyutól, aki csak 30 főre képes főzni, akkor is, ha csak ketten vannak, igaz, ha kell, egy hétig eszik a tökfőzeléket apuval.
Ennek ellenére maradék szokott lenni, úgyhogy most szépen végigveszem a leggyakoribbakat hétfőként, hátha tudunk tanulni egymástól.
Kezdjük a húslevessel. Vasárnap este rendszeresen épp valami kis lábost, vagy kis dobozt keresek, amibe a maradékot tölthetem. Változó mennyi marad, de 3 dl-1 literig bármi előfordulhat.
Az olvasók tippjeit itt olvashatjátok, érdemes átböngészni, nagyon jók vannak.
1, Rizottóhoz:
A rizottó hagyományosan alaplével készül, de nyugodtan felhasználhatjuk az átszűrt húslevest vagy zöldséglevest is.
Alaprecept:
30 dkg rizottó rizs
7,5 dkg vaj
1 fej hagyma
1,5 dl száraz vermuth esetleg bor
1,5 liter alaplé (esetünkben maradék leves)
só, bors
10 dkg parmezán
A hagymát megpároljuk a vaj felén. Hozzákeverjük a rizst, egy-két percig kevergetjük, majd felöntjük a vermuttal. Miután a vermut elfőtt, merőkanalanként adjuk hozzá a forró alaplét. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük közben! Kb. 15 perc után kóstoljuk meg, ha rizs már fogkemény, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a parmezánt és a maradék vajat.
Zsályás, sült tökös rizottó
Jamie Oliver díjnyertes rizottója
Hanniban Lechter favababos rizottója
Vargányás gersliriozottó
Rókagombás rizottó
A rizottók királya
Padlizsános rizottó
2, Levesből leves: sajtgaluskát főzni bele, vajas rántással, tejszínnel sűríteni
Hozzávalók:
1 liter maradék húsleves
5 dkg vaj
1 ek liszt
1 csokor petrezselyem
1 dl tejszín
A vajon világos zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd beledobjuk az apróra vágott petrezselymet. Felöntjük a forró levessel, és belefőzzük a tejszínt, majd beleszaggatjuk a galuskákat.
2 ek vaj
0,8 dl víz
4 dkg liszt
6 dkg reszelt parmezán
1 tojás
csipetnyi szerecsendió
Egy kis lábosban felforralom a vizet és a vajat, majd lehúzom a tűzről és elkeverem benne a lisztet a sajtot és a tojást. Fűszerezem, de nem sózom, mert a parmezán elég sós. Vizes kiskanállal szaggatom bele a forró levesbe, majd 2 percig főzöm benne.
3, Levesből leves: currys karfiolkrémleves
Mindenféle zöldséggel működik, mirelittel is, úgyhogy amit hétfőn este fel tudtok kapni a boltban, az jó is lesz. Karfiollal a kedvencünk, de működik krumplival, kukoricával, sőt zöldborsóval is.
Hozzávalók:
1 liter maradék húsleves
50 dkg karfiol
3 gerezd fokhagyma, összezúzva
diónyi gyömbér, lereszelve
2 dl kókusztej
1 vörös, csípős curry paszta vagy 1 ek curry por
1 nagy csokor friss koriander zöld
A koriander és kesudió kivételével mindent a forró levesbe dobunk, és öt percig főzünk, majd alaposan leturmixoljuk. Korianderrel, és apróra vágott kesudióval tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: