
Hozzávalók 2 kalácshoz:
10 dkg mazsola
0,5 dl tokaji aszú
45 dkg sima liszt
5 dkg rétes liszt
1 csomag 7 g-os instant élesztő
1 tojás + 1 tojás sárgája
2 dl tokaji aszú
1 dl tej
5 ek cukor
10 dkg puha vaj
1 nagy csipet só
1 tojás a kenéshez
A mazsolát meglocsoljuk az aszúval, fóliával letakarjuk, és egy éjjelre a hűtőbe tesszük.
Fontos, hogy a sütésnél a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, a tej lehet picit langyosabb is.
A liszteket szitáljuk a tálba, majd öntsük hozzá az élesztőt. A tojást, a bort, a tejet és a cukrot keverjük össze, és alacsony fokozaton kezdjük a liszthez dolgozni. Amikor nagyából összeállt a tészta, kanalanként adjuk hozzá a puha vajat, és a sót.
Alaposan dagasszuk ki!
Takarjuk le fóliával, és langyos helyen kelesszük duplájára, kb egy óra alatt.
Ekkor tegyük vissza a gépbe, és alacsony fokozaton dolgozzuk bele a mazsolát.
Borítsuk lisztezett deszkára, és takarjuk le újabb 20 percre.
Osszuk kétfelé, majd a két részt annyi egyforma részre, ahány szálból fonjuk majd a kalácsokat. Én ötös fonással fontam, vagyis összesen 10 szálat készítettem. Miután a kalácsot megfontuk, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tojással, és hagyjuk pihenni 20 percig, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Kenjük le újra a kalácsot, és toljuk a sütőbe 40 percre.
Ha túl gyorsan barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: