Általában sós hamantaschent (hámán füle, hámán táska) sütök purimra, nálunk a sós jobban csúszik főleg ha iszunk hozzá pár pohár bort. De most annyira megkívántam a mandulát, hogy sütnöm kellett valamit, ami mandulás is és édes, így erre sütire esett a választásom. Tettem a lekvárba barackpálinkát, de nem kell tőle félteni a gyerekeket sem, mert már a lekvárral is összeforraltam, és után a tepsiben is 20 percig sül, garantáltan nem marad benne alkohol, csak egy kis plusz íz.
A tejtermék mentes, hogy a laktózérzékeny barátaink is ehessenek belőle nyugodtan, úgyhogy a hiányzó csodás vaj illatot egy kis vaníliával és narancshéjjal próbáltam pótolni.
A purim ünnepéről itt olvashatsz.
Hozzávalók:
8 dkg porcukor
2 egész tojás
0,6 dl étolaj
25 dkg liszt
1 kk sütőpor
nagy csipet só
1-3 ek víz (ez a tojás nagyságától függ)
1 kk vanília kivonat
1/2 narancs reszelt héja
3 dl baracklekvár
10 dkg marcipán
0,5 dl barackpálinka
mandulaforgács
A tészta összes hozzávalóiból tésztát gyúrunk. Csak akkor adunk hozzá vizet, ha nem tudjuk gombóccá formázni a masszát, és akkor is csak kanalanként adagoljuk.
A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és minimum két órára, de akár egy egész éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Ha hígabb, házi baracklekvárunk van, akkor a barackpálinkával felfőzzük, amíg kicsit besűrűsödik, majd lehűtjük.
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd nagy méretű pogácsaszaggatóval (az enyém 7 centis) köröket szúrunk ki belőle. A marcipánt is kinyújtjuk 2 mm vastagra, és annyi részre vágjuk, ahány süteményünk lesz. Minden kör közepére teszünk egy darabka marcipánt, arra egy kiskanálnyi lekvárt púpozunk. A körök három oldalát felhajtjuk, hogy egy kis háromszög formát kapjunk, de a lekvár azért látszódjon. Végül meghintjük a mandulaforgáccsal.
170 fokon sütjük, amíg szép piros nem lesz, kb. 20 percig.
Ebből a mennyiségből egy gáztesinyi mennyiség lesz, nálam 32 darab.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: