
Tudom, hogy messze van még a kajsziszezon, de mi már lázban égünk errefelé. A barackfák már levirágzottak sajnos, arról épp lekéstem, pedig évek óta tervezem a nagy fotósorozatot róla, annyira gyönyörű, amikor az egész barackos gyönyörű virágba borul.
Felmentünk a Boldogkői-várba, és ahogy lenéztünk, a hatalmas barackos kertek mellett lehetett látni pár sor szőlőt is, meg jól kivehető a hegyoldalban jónéhány terasz, amit réges-régen szorgos kezek hordtak össze, kővel kirakva a teraszok falát. Talán itt is szőlő volt párszáz éve.
Manapság, ha Boldogkőváralja nevét halljuk, leginkább a vár, és Gönci kajszi jut eszünkbe, pedig nem is olyan régen, még itt is szőlőt termesztettek, mint pár kilométerrel arrébb, Tokajban. Aztán jött a filoxéra vész 1875-ben, és a szőlők mind elpusztultak. Sok helyen újratelepítették a tőkéket, de Gönc környékén inkább sárgabarackfa csemetéket ültettek, és milyen jól tették!
Idén július közepéig egy kicsit szeretnék e reneszánsz korabeli konyhával foglalkozni itt a blogon, ami nyilván a kajsziban csúcsosodik majd ki, hogy amikor nyár közepén újra megünnepeljük a barackérést, már pontosan tudjuk, hogy mit is ettek őseink akkoriban, amikor a sárgabarack meghonosodott hazánkban.
Úgyhogy 2014 a reneszánsz barack éve a Fűszeresen 🙂


Egyszer vettem Bodókőváralján 5 mázsa barackot. Azóta csókolgatják a barátaim a kezemet, olyan pálinka lett belőle.