Kedvenc csípős sült paprika szószom receptjét már nagyon sokan kérték tőlem, de eddog nem nagyon figyeltem oda a mennyiségekre, mindig csak kóstolgattam, majd amikor jónak találtatott, akkor késznek nyilvánítottam.
Most direkt jegyzeteltem főzés közben, így le merem írni a receptet. Nyáron lehet hozzá friss, hámozott paradicsomot is használni, legjobb bele az édes koktélparadicsom, de ilyenkor egy jó olasz konzerv is megteszi. A lényeg, hogy hámozott legyen!
Marha mellé a legjobb szerintem a szósz, de a gyerekek imádják parázsban sült krumplival, vagy egyszerűen csak kenyérrel is tunkolni. Hétvégén is grill idő lesz, irány az erdő!
Hozzávalók:
2 doboz hámozott pradicsom
6 db piros, vastag húsú paprika
2 szelet fehér kenyér, héja nélkül
2 marék mandula forgács
15 szem fekete bors, gorombára törve
2 kk friss kakukkfű levélke
2 gerezd fokhagyma mozsárban összetörve
1 pici chili vékonyan felkarikázva
4 ek konyak
1 kk koriander mag, mozsárban megtörve
1 kk kömény, mozsárban megtörve
2 ek barna cukor
1 dl extraszűz olívaolaj
Először a paprikákat sütjük feketére, majd egy műanyag dobozba zárjuk, amíg a saját gőzétől megpuhul a héja. Megpucoljuk, a magjait eltávolítjuk.
Majd a kenyereket pirítjuk meg a grillrácson, vigyázva arra, hogy meg ne égjen, de legyen egy kis színe, és kapjon egy kis füstöt.
Utána a grillre tesszük az öntöttvas, vastag talpú serpenyőt, kicsit megpirítjuk benne a száraz fűszereket, majd a mandula forgácsot is. Beleborítjuk a paradicsomot, hozzáadjuk a paprikát, és összeforraljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és a kenyeret is belemorzsoljuk. Pár percig főzzük, majd amennyire lehet, villával összetörjük. Én darabosan szeretem, de van, aki átpasszírozza egy szitán.
Ha a saját kertetekben grilleznétek, akkor persze le is lehet turmixolni.
Az olívaolajat csak a végén csorgatom hozzá.
A posztot a Berghoff támogatta.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: