Fűszer és Lélek

Csípős csirkeleves

csirkekremleves1.jpgKedvenc maradékfelhasználós receptem ez, ami az idők során nagyon átalakult, vagyis egyre több csili került bele. Lassan húsz éve, a barátnőm bekerült egy osztrák parasztcsaládba, és ott született meg a kisfia is. Olyan két éves lehetett, amikor kitalálta, hogy ő bizony semmilyen húst nem hajlandó megenni. Persze mindenki aggódott, de leginkább az osztrák nagyi, mert gyerek hús nélkül nem nőhet fel, mire leérettségizik meg kell ennie egy disznót, és 12 tucat tyúkot legalább. arrow-right.png Úgyhogy a nagymama csodás tyúkhúsleveseket főzött, majd leszedegette a tyúk húsát, és némi tejszínnel meg egy kis fűszerrel beleturmixolta a húslevesbe. Nem volt valami szép látvány, de egyszer megkóstoltuk, és megállapítottuk, hogy ez tulajdonképpen ehető lenne, ha lenne benne… egy kis citrom, egy kis csili, egy kis dió, egy kis ez, egy kis az. A végén tényleg finom lett. A mostaniba bébispenótot is tettünk, télen nagyon vágyik az ember szeme egy kis zöldre.
Most egy sült csirkecombból készült, az volt épp otthon maradék gyanánt.

Hozzávalók 2 személyre:
1 sült csirkecomb leszedegetett húsa
1 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejföl
2 ek száraz fehérbor
1 salotta hagyma
1 ek vaj
1/2 citrom leve és kevés reszelt citromhéj
1 késhegynyi összezúzott koriander mag
1 késhegynyi összezúzott római kömény
2 marék bébispenót

2 ek durvára vágott dió
2 ek extraszűz olívaolaj
2 szál újhagyma
1 késhegynyi frissen őrölt fekete bors
2 ek reszelt parmezán
1 pici zöld csili

A salotta hagymát apróra vágjuk, és a vajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, a tejfölt, ráöntjük a fehérbort, belereszeljük a citromot, és rányomjuk a levét. Felöntjük kb. 8 dl forró vízzel, és botmixerrel pépesítjük. Persze ha van átszűrt hús-, vagy zöldségleves, az még jobb, esetleg alaplé. Felforraljuk, megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, korianderrel és római köménnyel fűszerezzük. Beledobjuk a spenótot, és elzárjuk alatta a lángot.
A diót, az olívaolajat, a felkarikázott újhagymát, borsot, parmezánt, és a csilit pépesítjük, majd a tányérba locsoljuk. Erre merjük a forró, sűrű levest.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. szépjuhászné says:

    Ó, ez pont jó recept a mellcsontból főzött alapléhez. A csontról lecincált húsdarabokból pont jó lesz! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!