Fűszer és Lélek

Jó tojás=jó vacsora

food salata kacsamell tojas55.jpg

Két idegesítő szófordulattal van tele a gasztroműsorok 90%-a: boldog csirke, és friss, tanyasi tojás.
Annak ellenére, hogy mindkettő fogyasztásával egyetértek, egyszerűen nem hiszem, hogy a csirke vagy a tojás szót nem lehet kimondani a boldog és a tanyasi előtagok nélkül. Mindig úgy érzem, hogy rendben, ezt már megbeszéltük, kitárgyaltuk, sőt meg is rágtuk.
Aki csak teheti, vegyen kapirgálós csirkét, mert tényleg boldogabb élete volt, sokkal jobb ízű, támogathat vele egy tenyésztőt, nem csak egy csirkegyárat, de aki nem teheti meg, azt miért kell ezzel ennyit nyomasztani?
És most, hogy megírtam ezt az igazán kicsinek mondható hisztit, elárulom, hogy csak azért készítettem ezt a salátát, mert néha kapok igazi jó tojást a barátnőmtől, amit a hat tyúkja (bocsánat, tyúkicái) valamelyike tojik. Megbecsülöm ezeket a tojásokat, vagy lágytojásként esszük, vagy tésztát gyúrok belőle, esetleg possírozom mint most. Szeretem a jó tojás sárgájának az ízét, nem lehet belőle egy egyszerű rántotta. Egyébként nem tudom mit szólnának hozzánk az amerikai kardiológusok, de mi sok tojást eszünk.
Tehát, jó tojás=jó vacsora. arrow-right.png

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet Pro Body kenyér (Én már csak az Aldiban találom az eredetit, szerintem még mindig ez a legjobb)

4 ek natúr krémsajt
1 gerezd fokhagyma lereszelve
1 ek nagyon apróra vágott petrezselyem
1 késhegynyi cayenne bors
1 késhegynyi reszelt citromhéj
csipetnyi só

1 füstölt kacsamell vékonyan felszeletelve

4 db tojás (nyilván boldog tyúk tojja egy tanyán, mi más)
2 ek ecet a tojás vizébe

valamilyen zöld saláta
olívaolaj
balzsamecet
só, bors

A kenyereket megpirítom, közben összekeverem a krémsajtot a fűszerekkel, majd rákenem a megpirult kenyérre. A vékonyan felszeletelt kacsamellet ráhalmozom.
Vizet forralok egy lábosban egy kanálnyi ecettel. Ha nagyon-nagyon friss a tojás, akkor az ecetre nincs szükség, de az enyém egy hetes volt. Amikor forr a víz, a tojásokat egyesével egy pohárba ütöm, majd kanállal örvényt keverek a vízbe, ide borítom a tojást. Alacsony lángon főzöm a tojást kb. 4 percig. De lehet 3-6 percig, kinek hogy tetszik. Na nem vagyunk elég gyakorlottak, akkor a tojásfehérje kicsit szétfuthat, ezen kanállal lehet még alakítani, de ha jó az örvény, akkor nem lesz gond. A megfőtt tojásokat óvatosan lapáttal kiszedjük, és a szendvics tetejére ültetjük.
Bekeverjük a salátát, egy tányérnyi salátára egy szelet kenyeret teszük, a tojást sózzuk, borsozzuk.food salata kacsamell tojas33.jpg

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. élhetetlen says:

    Csak poén. Nos, ezzel a recepttel már majdnem utolérted Bódi Margót, (félre ne érts, nagyon tisztelem Őt, és szeretem a főzőműsorait), Ő krumpliglanca címmel adta elő, hogy egy kanál massza, egy szelet sült oldalas, egy kanál massza, egy szelet sült oldalas stb. (én csak széthúzom a tányéron egy kanálhegynyi zsírral, és egy kanál tejföl kerül rá). Jó tojás = jó vacsora, és egy kis kacsamell…
    Más. Jó tojás. Nem tudom, ezt próbáltad-e már, lágytojás, pohárba kikaparva, egy kanál tejföl, só, bors, (és ami füszert még szeretsz).

  2. világevő says:

    megnyugodtam, látom neked is pörög-csillog a posztjaid alatt a boldog fűszerekből készült tanyasi sertésszendvics… 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!