Azt hiszem, csirkecombból kihoztam, amit ki lehetett. Hívhatjuk comfort foodnak, vagy egyszerűen kényeztető ebédnek is, mert tényleg sokkal jobbkedvűek lettünk tőle. Aromaterápia, vagy mifene. Elképesztően illatos lett, és olyan vaj puha, amilyen csak elképzelhető. Oké, tudom, hogy ez csirkéből nem nagy mutatvány, de összességében annyira finom lett, hogy muszáj róla kicsit áradozni. A kardamom és a szegfűszeg elképesztően illatossá, a zöldfűszerek pedig jóízűvé teszik a csirkét. Ma reggel mosogattam csak el a tepsit, és kicsit bele kellett tunkolnom a leragadt fűszeres, zsíros lébe az alján, mielőtt megfőztem volna a kávét.
Mi sima rizzsel ettük, de enyhén fokhagymás kifliburgonya lett volna hozzá talán a legjobb választás.
Itt a hideg, köd van, és télszag, egy jó sültcsirkével nem tévedhetünk!
Hozzávalók:
4 csirke felsőcomb
5 dkg vaj
0,5 dl extraszűz olívaolaj
1 nagy fej hagyma felkarikázva
4 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
8 szem zöld kardamom
1 lime félbevágva
8 szem szegfűszeg
8 levél zsálya
1 ek rozmaring levélke felaprítva
2 alma negyedekbe vágva
1,5 dl cider
só, bors
A csirkét sóztam, borsoztam, és bemasszíroztam vajjal. Egy vastagfalú tepsibe öntöttem az olajat, erre szórtam a hagymát, fokhagymát és a fűszereket, majd ráfektettem a combokat. Rányomtam a lime levét, és mellédobtam a lime-ot is. Aláöntöttem a cidert, lefedtem alufóliával, és 45 percig sütöttem 180 fokon, majd további 30-40 percig fólia nélkül, és közben folyamatosan locsolgattam a szafttal.
Kedves Eszter, ez módosítás nélkül működik csirkemellel is? A combot nem szeretjük…
És vajon a krumplit hogy készítenéd hozzá? Édesburgonyát próbálnék ki, de nem teljesen világos, mit értesz a fokhagymás alatt… Tört krumpli? Tepsi, fokhagymagerezdekkel?
@tankaranka: A zöld kardamom így néz ki: http://www.origo.hu/i/1303/20130326-zold-kardamom-magok3.jpg
Amit őrölve árulnak, az tulajdonképpen ennek a magja, darálva.
Nekem csak őrölt kardamomom van, még nem is hallottam zöldről :-(( ez Finnországból van, ott igy és ezt árulják, nagyon kedvelt füszer, rengeteg desszertbe tesznek. Mi a különbség eközött és a zöld kardamom közt ?