Nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy milyen olcsó a fehér hagyma az Aldiban. Imádom ezt a fajta hagymát, édes, lédús, ropogós, de nincs az a durva hagymaszaga, mint a vörösnek. Hétvégén szívesen esszük vacsorára is, teljesen nyomtalanul el lehet tüntetni a szagát egy fogmosással, mondhatni csókálló :-) Most épp egy saláta készült belőle, minden más idényzöldség benne. Egy pohár borral mondhatni ünnepi vacsora. Aki keveselné, az nyugodtan süthet mellé húst, szerintem a tök édessége miatt elbír valami zsírosabbat is, mondjuk tarját, esetleg lazacot. Ha megcsináltátok a múltkori ananászfagyit vacsorára, akkor legyen most ez a böjtje. Szerintem nem rossz böjt!
Hozzávalók:
4 fehér hagyma, negyedekbe vágva
1/2 sonkatök megpucolva, 1,5×1,5 centis kockákra vágva
4 ek extraszűz olívaolaj
3 ek méz
3 ek mák
kesudió vagy dió
2 kk chili pehely
2 gránátalma
só, bors
2 nagy csokor petrezselyem
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd erre szórom a sütőtök kockákat, és a hagymagerezdeket. Meglocsolom olívaolajjal, rácsorgatom a mézet (főleg a hagymára), majd szép pirosra sütöm kb. 30 perc alatt.
Közben egy száraz serpenyőben óvatosan megpirítom a mákot, félreteszem, és megpirítom a kesudiót is. Amikor a zöldségek megsültek, megszórom a dióval és a mákkal, majd chilivel és sóval fűszerezem. Tálalásnál adom hozzá a gránátalma magokatés az apróra vágott petrezselymet .
Az alapanyagokat és a posztot az ALDI és az ALDI Háziasszonyai támogatták. (x)
Szia! Imádom olvasni a blogodat! Nagyon jókat főzöl és élvezetes a leírás! Grat! meg minden! 🙂
Kicsit off, de pont a fehérhagymáról lenne egy kérdésem: tegnap én is pont vettem, és anyukámnak készítem el születésnapjra ezt a receptedet: fuszereslelek.blog.hu/2008/01/10/djaj_bil_sfargal_marokkoi_birsalmas_csirke , szerinted is működne vörös helyett fehérhagymával? Csak az édeskéssége miatt gondoltam, hogy lecserélném benne a vöröset fehérre 🙂