Egy éve még elég volt hármunknak két kacsamell ebédre, de azóta Dávid is simán megeszik egyet, és Záli is beszállt a harcba, ha olyanja van, nála is lecsúszik egy fél.
Mindegy, most csak egy csomag volt itthon, ami két darab, úgyhogy valami komolyabb köretet kellett mellé készíteni, hogy mindenki jóllakhasson.
Nem tudom mi történt, de idén alig eszünk krumplit. Ok, az újkrumpliból azért többször jóllaktunk, de különben kéthavonta ha a tányérunkra kerül. Ez persze nem baj, csak most épp rácsodálkoztunk.
Különben az egész ebéd a ciderben párolt hagyma utáni vágyamból indult, mondhatni az benne a lényeg, a többi csak a körítés. Megállja a helyét főételként is, egy jó meleg saláta szerepében. Ebben az estben tennék rá petrezselymet vagy snidlinget.
Hozzávalók:
4 nagy fej, gyenge hagyma (én fehéret használtam)
0,5 dl extraszűz olívaolaj
4 dl félédes cider (Almacid)
1 kk frissen reszelt gyömbér
nagyon kevés chili
2 doboz 400g-os csicseri konzerv
1 gerezd fokhagyma
2 kaliforniai paprika
50 dkg salátaburgonya héjában megfőzve
4 ek kacsazsír (ami a mellből kisül)
2 kacsamell
só, bors
A kaliforniai paprikát a gázlángon minden oldalán feketére sütöttem, majd egy nejlonzacskóba tettem tíz percre, hogy könnyen hámozható legyen, végül megpucoltam, és leöblítettem, felkockáztam. A hagymát vékony félkarikákra vágtam, és a cider felével, illetve az olívaolajjal együtt feltettem egy serpenyőbe párolódni. Néha megkeverve addig pároltam, amíg a cider elfőtt. Ekkor sóztam, és a gyömbérrel illetve a chilivel fűszereztem. Apró adagonként hozzáöntöttem még a maradék cidert, majd amikor már az utolsó csepp is a hagymában volt, és el is párolgott, akkor hozzákevertem a leszűrt csicserit, a felkockázott paprikát és a fokhagymát.
Közben megfőztem a krumplit. Kisütöttem a kacsamelleket, oldalanként 5 percig. Amikor megsült, betettem a sütőbe 60 fokra kicsit pihenni. A visszamaradt zsírban megsütöttem a hosszában félbevágott krumplikat.
“Nem tudom mi történt, de idén alig eszünk krumplit.”
Hát tipp, év elején 200%-al felment az ára? Krumpliszezonra meg végre szépen visszament.
@Fuszeres Eszter: én átsütöttem, amúgy parasztosan:
plus.google.com/photos/111821152518020518274/albums/5937563525624635121?authkey=CKX2hrCur52l9QE
@nyisztor: jogos, köszönöm!
cider, almabor, calvados és ahol a cukor nem zavar, az alma is rulez.
De – ha jól laktál, klassz volt a szállásod, ha jóllaktál , már nem vagy éhes.
@Kovács Vivien: a Tescoban mindig van a külföldi élelmiszerek között. De Culinaris, Ázsid bt, minden török bolt.
Isteni lehet ez a finomság, csak azt szeretném megkérdezni, hogy csicseri konzervet hol kapok? Ciderem van itthon! Köszönöm a választ!
@FrankZappa: @nagypapi: szerintem almabor a cider, csak általában szénsavval dúsított (legalábbis amit Mo-n kapni lehet) Azzal viszont tökéletesen egyetértek, hogy mégse szerencsés így hívni, mert sokaknak a literes, gagyi, olcsó almabor jut róla eszébe.
@FrankZappa: “mert a cider nem almabor”
Hanem mi? Nem kevered a csígerrel ami valóban nem az?
Az étel valóban impozáns, szívesen megkóstoltam volna. Ugyanakkor rendet kellene tenni, mert a cider nem almabor.
Ejj, szívemből szólsz. Ez valóban pazar.
Köszi 🙂