Fűszer és Lélek

Fiatal tervezők boroscímkéi

Valami komoly dolog történik boroscímke fronton!
Nem tudom, ki hogy van vele, de én ritkán botlok bele olyan boros címkébe, ami annyira jó lenne, hogy muszáj leemelnem miatta a palackot a polcról. Pedig a címke sokat elmond(hatna) a borról. Remélem nem kerülte el a bor vagy a dizájn kedvelő olvasók figyelmét egy most zajló fiatal grafikusok munkáit népszerűsíteni és persze hivatott pályázat. Már kiválasztották azt a tíz grafikust, aki tíz fiatal borásszal közösen dolgozva megtervezte ezt a tíz boroscímkét, amit itt láthattok. A terveket és természetesen a borokat is lehet élőben tesztelni a Cégér Gasztro-zsibongás rendezvényén jövő hétvégén az Akvárium Klubnál. Természetesen nekem is megvannak a magam kedvencei, amit még nem árulok el, de majd komolyan buzdítanálak benneteket a szavazásra, annál is inkább, mert  zajlik a közönségszavazás, Cégér Facebook oldalon lehet szavazni a címketervekre és ezzel két palack bort lehet nyerni, ami a helyszínen lefogyasztható. A helyszínen is lehet majd szavazni természetesen, a kihelyezett hordókba dobott szavazatokkal.

A projekt keretében jövő hétvégén egy remek programon vehetnek részt a bort, dizájnt vagy gasztronómiát kedvelő olvasók:

Cégér Gasztro-Zsibongás – a művészet és a gasztronómia találkozása

Budapest, 2012. október 18. – Egymilliós fődíj vár egy fiatal művészre, aki egy igazán egyedi kezdeményezés díjazottjaként, egy hazai borászatnak tervez új arculatot. A Forum Hungaricum és a Hybridart által kiírt címketervezési pályázaton részt vett, tíz tehetséges művész pályamunkáiból október végén szerveznek kiállítást. Az Akvárium Klub melletti szabadtéri fesztiválon október 26-28. között a kiállítás mellett gasztronómiai rendezvénnyel is várják a látogatókat, ahol Budapest legjobb éttermei is megjelennek a borokhoz készített ételeikkel.

2012. nyarán a magyar kreatív ipar és a tervezők népszerűsítésére szakosodott Forum Hungaricum Nonprofit Kft és művészeti projektek létrehozásával, valamint pályakezdő hazai ipar- és képzőművészek promótálásával foglalkozó Hybridart pályázatot írt ki „Cégér – Jó bornak tervezz címkét!” elnevezéssel. A művészeti pályázat célja a fiatal designerek és a borászok közti kapcsolat megteremtése, valamint a művészet és a gasztronómia összekapcsolása.

A pályázó grafikusművészek a fiatal borászok számára új borcímkéket, illetve új márkaarculatot terveztek. Az újszerű kezdeményezésből olyan rendhagyó és merész címketervek születtek, amelyek a résztvevő borászok termékeinek értékesíthetőségét is pozitívan befolyásolhatják, de az áruházak és borüzletek polcképét mindenképpen felfrissítik majd.

A pályázat első fordulójában a Figula Pincészet  a Balaton egyik legismertebb borászatának borához, a 7 Hektár-hoz kellett címkét tervezni.

Ifjabb Figula Mihály a Figula Pincészet képviseletében az elkészült pályaművekkel kapcsolatban elmondta: „Annyira professzionális pályaművek érkeztek, hogy eldöntöttük a következő években jónéhányat felhasználunk majd, így a gyakorlatban is látni fogjuk melyik címke fogja meg leginkább a vásárlókat!”

530825_457024597680953_1429153504_n.jpg536455_457156067667806_1184631629_n.jpg525668_457018224348257_1766874691_n.jpg
486967_457036814346398_1788780390_n.jpg561569_457014344348645_1199253959_n.jpg579521_457041901012556_1388462467_n.jpgPalyazat_II._Fordulo_OnlineSajtoba.jpg302570_457078087675604_1153682703_n.jpg73907_457010717682341_668201230_n.jpg208064_457063454343734_1031942572_n.jpg

A pályázat első fordulójából tíz fiatal grafikus juthatott tovább, akik egy-egy – véletlenszerűen sorsolt – ifjú borász cégérén dolgozhattak együtt.

Az elkészült pályaművekből 2012. október 26-november 8. között szerveznek kiállítást az Akvárium Klubban. Az egymillió forintos fődíj és a háromszázer forintos második helyezett mellett a szervezők közönségdíjakat is kihirdetnek.

A címketerveket bemutató kiállításon túl a látogatók megismerkedhetnek a Cégér programban résztvevő borászokkal és borászatokkal is. Az Erzsébet téri gasztronómiai rendezvényen a borászok mellett a főváros közkedvelt éttermei és gasztrohelyei is kiállítanak, többek között a Laci’Pecsenye, Baldaszti’s Grand, és a NU Bisztronómia.

Az érdeklődők nemcsak egy kiállítást nézhetnek meg, szavazhatnak is az elkészült munkákra. A közönségdíjra az esemény online felületein és az Akvárium Klubban elhelyezett szavazólapokon lehet szavazni november 7-ig.

A háromnapos Gasztro-Zsibongás kiváló lehetőség, hogy kevésbé ismert borászok izgalmas, rejtett tételeivel ismerkedjünk és hozzájuk ízletes ételeket kóstoljunk, mindezt hangulatos jazz kíséretében. A rendezvényre való belépés ingyenes, a borokért és az ételekért a standoknál kell majd fizetni.

Részletek a rendezvényről a www.hybridart.hu  oldalon olvashatók.

Nézze meg a borász-grafikus együttműködéséről készült videókat a You Tube-on!

http://www.youtube.com/watch?v=qGZzddBqCr8&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=oISP_ll2V_4&feature=youtu.be

Az eseményen az alábbi borászatok állítanak ki: Hernyák Tamás (Hernyák Birtok, Etyek), Csetvei Krisztina (Csetvei Pince, Mór), Heimann Zoltán (Heimann Családi Birtok, Szekszárd) Molnár Tibor (Vincellér-ház, Sopron), Juhász Tibor (Pastor-pince, Szekszárd), Ungváry Krisztián (Vayi Borászat, Tokaji Borvidék), Ludányi Balázs (Centurio Szőlőbirtok, Mátra),  Hagymási Tamás (Hagymási Pincészet, Eger), Borbély Tamás (Borbély Családi Pincészet, Badacsony), Bock Valér (Bock Pince Panzió Étterem, Villány).

Gasztro-Zsibongás okt26-28_1.jpeg

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Vári_Gábor says:

    Szakmai szemmel szépek, érdekesek a címkék.
    Van egy-két kifejezetten ígéretes terv.

    Gratulálok az ifjaknak!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!