Fűszer és Lélek

Ezernyi finom gyümölcsmag

Előző életemben volt egy hatalmas gránátalmafa ligetem, ebben biztos vagyok. Nemrég hallottam valakitől, hogy imádja, amikor a kaviár szétpukkan a szájpadlásán és érzi a sós, semmivel össze nem tévesztendő ízt. Pont így vagyok a gránátalmával. Imádom, amikor a szájpadlásomon szétpukkan a magja, és megérzem a semmivel össze nem téveszthető édes ízt.

gránátalma 002

Kicsit erős talán ilyet mondani egy “egzotikus” gyümölcsről, hogy szezonja van Magyarországon, de nincs rá jobb szó. Valamelyik nap 130 forintért láttad darabját, de 200-ért szinte minden piacon kapható. Imádjuk.

Leggyakoribb kérdés, amit azoktól hallok, akik nem ismerik, hogy nehéz-e kiütögetni a magjait? Én egyszer próbáltam, sokkal tovább tartott, mint félbevágva kifordítani a héját és leszedegetni a magokat, így azt mondom felesleges ezzel az ütögetős módszerrel próbálkozni.

A másik kérdés, hogy a magokat ki kell köpni? Nem, azokat is szét kell rágni. Része a gránátalma élménynek. Hogy sznob kifejezéssel éljek: a textúra elengedhetetlen eleme. Bocsánat.

Ma a Kapanyélen is gránátalmáznak, a gyümölcsről ott lehet sok okosságot olvasni.

Gránátalmás lencsesaláta

Hozzávalók:

20 dkg húsos szalonna

30 dkg lencse

3 narancs leve

1 pici chili

2 szem borókabogyó

1 gerezd fokhagyma

1 narancs héja

2 ek száraz martini

2 gránátalma magjai

2 csokor petrezselyem

1 nagy fej lilahagyma

A szalonnát felkockázzuk, és kiolvasztjuk a zsírját. A lencsét átválogatjuk, megmossuk és a szalonnára dobjuk. Felöntjük a narancs levével, sózzuk borsozzuk, belereszeljük a narancs héját és a fokhagymát és beledobjuk a borókabogyót. Lefedve puhára főzzük, ha kell, a folyadékot vízzel pótoljuk. Amikor elkészült, beleöntjük a martinit és még azzal is forraljuk pár percig. A chilit csak a végén keverjük hozzá. Tálalásnál meghintjük a gránátalmával, a felkockázott lilahagymával és a petrezselyemmel. Akkor a legjobb, ha a lilahagyma akkora kockákra van vágva, mint a lencse.

Köretnek se rossz, de  magában is megállja a helyét!

A facebookon is folyik az élet!

gránátalma

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. mégegyMárta says:

    Eszter,

    most aktuálisan merre lehet finom gránátalmát találni Pesten? èdesanyámmal most jártunk Izraelben és teljesen beleszeretett, de nála otthon kb. 800 ft-ért kapható darabja. Pesten úgyis megfordul sürün, ha ismersz olcs´bb, megbízható forrást, örömmel vennénk.
    Márta

  2. R2D2 & C3PO says:

    Én meghámozom, lehetőleg nem belevágva a magokba, majd a sárga hártyákról választom le. Kb. mint a naracspucolásnál. Nekem ez a legkevésbé fröcskölős, még a számítógép mellett is meg tudom csinálni 5-10 cseppecskével. 😀

  3. chilii says:

    Csak az az egy technikai jellegű kérdésem lenne, hogy mivel jön ki a leve a kárpitból? 🙂

  4. bélabácsi2 says:

    Kisvárosi piac. Múlt héten 385 Ft/db ma láttam ugyanott 450 Ft/db ugyanolyan minőség. Csak így karácsonykor szánok rá pénzt, pedig imádjuk.
    Ezzel szoktam díszíteni a tányéron a párolt vöröskáposztával 😉 készült kacsacombot vagy libacombot. Csodaszép, amikor a gyertyafény csillog a gránátvörös magokon.

  5. Victoria Principal says:

    Na, ne már!!! Azon megsértődtél, hogy azt írtam ronda a nő és teliszájjal beszél?? Ne már, hány éves vagy?

  6. Miigeii says:

    Én habkönnyű piskótára kent lágy, kellemes túrókrém tetejére szoktam szórni, és igen, a textúrák különbözősége isteni élmény.. 🙂 Kacsamell saláta mellé pedig sztenderd.

  7. Victoria Principal says:

    Én 100 %-os, cukormentes gránátalmalét szoktam inni (nem M-on sajnos), Coraban pl. kapható. De ez a nő a videón iszonyatosan csúnya, beszélni alig tud és tök gusztustalan, ahogy teleszájjal beszél. Ennél azért vannak sokkal gusztább videók is a neten.

  8. élesztő says:

    én is szeretem, de nem igazán tudom hogy én kiskanállal szedtem ki,jó folyt minden néha körülöttem, de más elkészítését nem ismertem
    a saláta ötlet tetszik,ki kell találni, mi megy mellé: sült husi,aki szereti a rukkola – bár szerintem ezt üti- és még valami,talán kis uborka, meg kis kockára vágott alma? na még meggondolom

    a másik most szezonos gyümölcs a pomelo, aki nem próbálta, egyen minél többet, jó megpucolni hosszabb idő, de megéri, egy nagy tányér, behűtve, és lehet rá járni nasi helyett, finom……

  9. Mókusélet says:

    Pont múlt héten csináltam egy sima grill csirke salátát maradékból rukkolával. A végén ráütögettem egy gránátalma magjait és ami benne maradt annak a levét ráfacsartam. Nagyon jó lett.A Te receptedet elteszem szilveszterre 🙂 köszi.

  10. Kono says:

    Válság van. Közben meg gránátalmázunk. Azért csak nincs olyan nagy baj 🙂
    Látjátok, nem is élünk olyan rosszul. Gyerekkoromban még nem is hallottam ilyenekről. Most meg. A feleségem egyik nagy kedvence.

  11. Zazálea says:

    mindig azt képzelem, hoyg tömény vitaminbombát eszem, az a roppanós, friss, üde íz… receptre kellene adni, TB támogatással 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!