C&V Zsófi burrító töltelék receptje az egyik összetevője ennek a szerényen csak zseniálisnak kikiáltott ételnek. A tésztája pedig egy viszonylag lágy kenyértészta, amit tizenkét órán át pihentettem a hűtőben. Végül, amikor már majdnem éhen haltunk, egyiket összedobtam a másikkal, és gyorsan megettük. Nem mondom, jó ez burritóval is, de a kenyértészta tényleg csodát tesz vele: a szaftjának a gőze teljesen felfújja a bucit, ami ettől egészen könnyű és foszlós lesz. Jaj, tényleg eszméletlen jó, próbáljátok ki!
Hozzávalók a carnitashoz Zsófi könyve szerint:
Hozzávalók
(6-8 adag)
1 kg sertéslapocka, nagyobb darabokra vágva
1 evőkanál zsír
1 evőkanál őrölt római kömény
6 dl víz
5 nagy hagyma, felszeletelve
1 gerezd fokhagyma, egészben
2 babérlevél
1 rúd fahéj
2 szem szegfűszeg
5 szem szegfűbors
1 narancs leve és héja
só, bors
A sertéslapockát kb. 6×4 cm-es darabokra vágjuk. Egy nagy serpenyőben forróra hevítjük a zsírt, majd a húsdarabokat minden oldalukon megpirítjuk. Hozzáadjuk a római köményt, sózzuk, borsozzuk.
Felöntjük 6 dl vízzel, hozzáadjuk a hagymát, az egész fokhagymát, a babérlevelet, a fahéjrudat, a szegfűszeget és a szegfűborsot, végül a narancs kifacsart levét és két-három nagyobb darabban a héját.
Fedő alatt, alacsony lángon, teljesen puhára főzzük, addig, amíg a hús teljesen szétomlik, a mártás pedig besűrűsödik, hústól függően ez kb. 2,5 óráig tart (kuktában 1,5 óra). Ha a mártást túl hígnak látjuk, a főzési idő végén fedő nélkül kissé elforraljuk, hogy sűrűn vonja be a húst.
A húst villával hosszanti szálakra szedjük és összekeverjük a mártással. Akár előre is elkészíthetjük, kifejezetten jót tesz az ízeknek, ha áll akár egy egész éjszakát.
Hozzávalók a kenyértésztához:
30 dkg simaliszt
20 dkg rétesliszt
2,9 dl nagyon hideg víz
1 evőkanál cukor
7gr szárított élesztő
2 evőkanál étolaj
só
Egyszerű kenyértésztát gyúrok belőle, letakarom, és mehet a hűtőbe. 2-3 óránként kinyomkodom belőle a levegőt, majd 12 óra múlva előveszem.
Lecsípek belőle egy marékkal, kicsit kilapítom, és megtöltöm egy jó nagy evőkanálnyi hússal. Összenyomkodom, hogy a hús ne jöjjön ki, és hagyom kelni a konyha hőmérsékletétől függően 20-30 percet. 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, és szép pirosra sütöm kb. 20 perc alatt.
Nagyon klassz! Ezt a kenyértésztát kimondottan ehhez a fogáshoz készítetted?
Nyam. Nyam. Nyam. Nyam. Nyam.