Fűszer és Lélek

Jaffa ragu

A recept Jafóból származik, és szélesmetélttel kéne készíteni, de Dávidnak annyira megtetszett ez a csavart csoda, hogy muszáj volt megvenni. (Vettünk búzakalász formát is, hiszen a kisvonat tésztából már kinőtt 🙂 Azt hiszem inkább turistáknak készült étel lehetett, mint családi recept, bár otthon is használnak narancsot Jafóban, nem csak a turistáknak.

Akik kedvelik az arab beütésű ételeket, azok feltétlen készítsék el, imádni fogják!
Én birkából főztem, de tudom, hogy sokan idegenkednek tőle, ők nyugodtan főzzék marhából, vagy ha minden kötél szakad, akkor csirkéből. A csirke sokkal hamarabb megfő, mint a csicseri, így vagy konzerv csicserit érdemes ebben az esetben használni, vagy előre megfőzni.
Hozzávalók:
1 dl olívaolaj
2 csésze csicseriborsó egy éjszakára beáztatva
70 dkg birkacomb teljesen megtisztítva, felkockázva
2 szál póréhagyma
2 édes narancs
2 konzervparadicsom
1 kk római kömány
1 kk őrölt fahéj
1 nagy csokor petrezselyem
2 ek zatar (Ha nincs, akkor 1 ek szezámmag megőrölve, 1 kk kakukkfű. {na és 1 kk szömörce, mert az ugye mindig van otthon.}
só, bors
50 dkg széles metélt kifőzve
A húst meglocsoljuk a narancsok levével, és egy órára a hűtőbe tesszük. A pórét felkarikázzuk, és egy lábosban megpároljuk az olívaolajon. Rádobjuk a húst, majd nagy lángon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicserit, a római köményt, sót borsot, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Puhára pároljuk, közben pótoljuk az elpárolgott vizet.
Ráöntjük a paradicsomkonzervet, megkeverjük, és elzárjuk a lángot. Összekeverjük a tésztával, megszórjuk a zatárral vagy a szezámmag-kakukkfű keverékével, majd a petrezselyemmel, és tálaljuk.

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Megfőztem ma az ételt, finom lett. De egy árnyalatnyi, egy egészen pici árnyalatnyi narancsíze sem lett. Ilyenmódon a neve nem stimmelt. A narancsnak csak a levét kell felhasználni tényleg? Az én húsom egy egész éjszakát ázott benne.

  2. Anonymous says:

    Istenien hangzik, köszönjük. Ugye kis paradicsompüré-konzerv kell bele?Teó

  3. Nóra says:

    Nem, persze, csak nem tudtam, hogy aki nem mindig eszik kósert, az amúgy ehet-e nem kósert húst is, hétköznap, vagy nem.A Magyar utcát meg felderítem, köszönöm!

  4. A halal ugyanúgy nem kóser, mint bármi más, annak ellenére, hogy nincs benne disznó, meg ki van véreztetve. Az arabok pl. keverhetik a húsost a tejessel.

  5. Nóra says:

    Szömörcét tettem a körtés csirkédbe is, jó volt.Ja, úgy könnyű. 🙂 Lehet, hülye kérdés, de te ehetsz halal húst? Vagy csak szombaton nem, de a többi napon igen, mert végül is mindegy, hogy muszlim vagy keresztény vágja, ha már nem kóser? A zsidó ünnepeket tanulmányozom, de a konyháról nem tudok semmit.

  6. Én látom a képet, szerintem ott van az ;-)A szömörcét mindjárt javítom, köszönöm, hogy szóltál!Birkát leginkább kapni szoktam, Mo-n nincs kóser birka sajnos, de növendék birkában a legjobb a belvárosi török hentes a Magyar utcában.

  7. Nóra says:

    Arab kaja rulez! De hova lett a kép, vagy az én készülékemben van a hiba? Szörce. Szömörce? 🙂 Vagy tudatlan vagyok.Utolsó kérdés: hol veszel a környéken birkát, a Lehelen, vagy elmégy kóser henteshez? Gondolom, akkor már nem arabhoz, én mondjuk a szírt is ki akarom próbálni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!