Fűszer és Lélek

Fűszeres sült hagyma

Azért az őszt is lehet szeretni, nem igaz? És micsoda ételeket főzhetünk, ezekből a színes zöldségekből!Nemsokára Rós Hásána következik, vagyis a zsidó újév. Ha a gasztronómia felől közelítünk az ünnepek felé, akkor ez a kedvenc ünnepem. Szokás ilyenkor többek között mézes ételeket enni, kerekre fonni a kalácsot, és almát mártani mézbe, de jöhet minden, ami… Tovább »

Mákos Hámán-táska

A Hámán-táska, vagy más néven Hámán füle, zsidó sütemény, amit purim ünnepén – ami amolyan zsidó farsang – szokás sütni. Ezen a tavaszi ünnepen jelmezes mulatságokat tartanak a gyerekek és a felnőttek is, és szokás egymást kis süteményes csomaggal megajándékozni. A csomagból sosem hiányozhat a Hámán-táska, de sokféle más süteményt és édességet is tesznek bele…. Tovább »

Különleges túrókuglóf

Szombat reggel és még egy pár napig nálunk valami hasonló, túrós kuglóf lesz a reggeli. Péntek este kezdődik a zsidó húsvétnak is nevezett pészah ünnepe, aminek a gasztronómiai vonatkozása röviden annyi, hogy tilos kovászos ételeket enni, sőt, semmi olyat, ami lisztből (és még egy csomó másból készül). Ez alól a macesz más néven a pászka… Tovább »

Brokkoli ropogós

Gyakrabban kéne maceszdarával főznöm! Minden annyira finom vele, ropogós, kicsit mintha diós lenne. Ez a brokkoli ropogós pedig tényleg a legjobb ebben a témában!  Furcsa, de arra is most kellett rájönnöm, hogy mikor lesz tökéletes a brokkoli: kuktában készítem, gőzölve. Nagyobb rózsákra bontom csak tisztítás után. Kevés, kb egy deci vizet öntök az edénybe, beleteszem… Tovább »

Báránygerinc, elronthatatlan, isteni

Tavasszal vegyen mindenki bárányt, ilyenkor a legfinomabb a húsuk. Én mondjuk nagyon szeretem a növendék birkát is, annak kicsit erősebb az íze, de sokkal gazdaságosabb, mint a tejesbárány, és ha jól dolgozzuk fel, akkor a legnagyobb birka ellenzők is imádni fogják. A báránygerinc nem a hétköznapok fogása, de azért vannak ünnepeink, hogy néha megengedhessünk magunknak ilyesmit,… Tovább »

Maceszgombóc

Azt hiszem, szállóige lesz nálunk egyik vendégünk kisfiának beszólása a maceszgombócra: nekem nem ízlik ez a húsgombóc a levesben! Én akkor szeretem, ha apró, diónyiak a gombócok, és viszonylag kemények, de van aki a hatalmasakra esküszik. Állandó vita tárgya, hogy petrezselyem, vagy gyömbér kell-e bele, mi a gyömbéresre, és a meglehetősen borsosra szavazunk! Gőzölgő tyúkhúslevessel… Tovább »

Hanuka Party

Végre, hanuka!!! Holnap meggyújtjuk az első gyertyát a hanukkián! Az ünnepről már régebben írtunk, a hanukai fánk receptjét itt olvashatjátok, a latkeszét pedig itt. A kedvenc hanukai receptemet, a jeruzsálemi túrótortát pedig itt. Ez pedig egy nagyon klassz hanukai ünnepség. Van egy nagyon kedves társaságunk. Tágasabb baráti kör, több mint 20 embert számlál, gyerekek, felnőttek… Tovább »

Az Emberek Disznók

Azon a bizonyos péntek délutánon Isten nagyon jól érezte magát a bőrében, és minden valószínűség szerint így válaszolt volna: – Én! Ha valaki lett volna olyan merész, hogy megkérdezze Tőle: – Na, ki a menő?   Hogy melyik volt ez az a bizonyos péntek délután? Ami azt illeti, az összes valaha létezett péntek délután közül… Tovább »

Kacsamájhab almával

Ha már egy hete esik az eső, akkor jó eséllyel elterül a mindig tökéletes kalács. Persze csak ha messziről jött vendégek érkeznek vacsorára, és még Erdőbényére is hajlandóak leutazni. Az eső is egész hétvégén szakad, de csak ha hetek óta tervezem a nagy kertipartit. Szerencsére van az a bormennyiség, ami után nem fázunk, a kalácsot… Tovább »

A mádi zsinagóga

A felújított mádi zsinagóga Ott tart, ahol a mádi zsidó. Avagy a mádi zsinagógáról és a hajdan volt mádi zsidókról. A legszebb Tokaj-hegyaljai zsinagóga. Nem kell sokat kutatni annak, akit érdekel, hogy miért is telepedtek meg a zsidók Mádon. Természetesen a szőlőkereskedelem miatt. Az első zsidók 1726-ban érkeztek Mádra. Húsz évvel később még csak 13… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!