Fűszer és Lélek

Mákos Hámán-táska

A Hámán-táska, vagy más néven Hámán füle, zsidó sütemény, amit purim ünnepén – ami amolyan zsidó farsang – szokás sütni. Ezen a tavaszi ünnepen jelmezes mulatságokat tartanak a gyerekek és a felnőttek is, és szokás egymást kis süteményes csomaggal megajándékozni. A csomagból sosem hiányozhat a Hámán-táska, de sokféle más süteményt és édességet is tesznek bele…. Tovább »

Vasárnap sólet fesztivál!

MINDENT A KÓSER SÓLETRÓL Gyertek vasárnap a sólet fesztiválra a Kazinczy utcába, ahol a legtöbbféle sóletet kóstolhatjátok, amit valaha Magyarországon főztek. Ráadásul minden sólet kóser lesz, velem is találkozhattok, lesz kerekasztal beszélgetés, és 16 órakor a színpadon főzünk a barátaimmal. De nem csak én főzők ám, hanem sokan mások is, lesz verseny, meg mindenféle nemzetek… Tovább »

Kósert eszünk!

Hetente kapok levelet olvasóktól a zsidósággal, a kóser konyhával kapcsolatban. Mindenféle kérdés felmerül, de a leggyakoribb mégiscsak az, hogy hogy lehet ezt csinálni? Nem hiányzik a csirkepaprikás? Vagy egy kis bacon? Azt még a McDonalds-ban is akarnak tenni a vegetáriánus hamburgerbe, úgyhogy ha nem hús, akkor talán nem is disznó. De legtöbbször csak annyit írnak,… Tovább »

Perec, bagel, és a társai

A perec és a bagel valahogy olyan közösségi, utcai ételek. Igazság szerint soha nem sütném itthon egyiket se, ha lehetne belőle jó minőséget kapni. De sajnos eddig se Magyarországon, se a bagel hazájában Lengyelországban nem sikerült igazi, jót kapnom. Azon, hogy a krakkói Bagelmama nevű hely, ahol a töltelék tökéletes, a felszolgálók kedvesek, a tulajdonos… Tovább »

A világ legjobb flódnija

Akárhogy is, mindig ez a győztes recept.Készülhet klasszikus, vagy kicsit más töltelékkel is. Facebookon osztottam meg egy flódni fotót, amit egy izraeli cukrász készített és fotózott, és olyan nagy hatással volt rám a kép, hogy egész nap csak arra a flódnira tudtam gondolni. Úgy tűnt, az olvasóimra is ugyanazt a hatást tette mint rám, így… Tovább »

Jesája bablevese

Amikor Weinstock Sára kislánykorában lesétált a Bodroghoz Kisfaludon, félúton mindig leült egy kidőlt fára, ott, ahonnan látni lehetett a lusta folyót, de nem kellett a sűrűn benőtt részre bemerészkedni. Nem sokkal feljebb hatalmas csordákban legeltek a marhák, teljesen tisztán tartva a cserjéktől, szúrós bokroktól az árteret. Ha úgy fújt a szél, akkor hallani lehetett a… Tovább »

Vadgombás szarvasragu farvlival

Múlt héten ez volt a közönségkedvenc a Macesz Huszárban. Alig várom már, hogy tele legyen az erdő gombával! 1 kg szarvascomb felkockázva (2x2cm-esre kb)4 közepes fej vöröshagyma1 tk cukor1 gerezd fokhagyma1 ek paradicsompüré1 db babérlevél4-5 szem borókabogyó2-2 szál friss rozmaring és friss kakukkfűsó0,4 kg erdei gomba keverék1,5 dl száraz vörösbor 0,25 kg farvli vagy farfel… Tovább »

Konfitált libazúza

Múlt héten a Macesz Huszárban a vendégek kedvence a konfitált libazúza volt. Ezentúl Tasnádi Ákos séf minden héten megosztja a séfajánlat legpörgősebb ételének receptjét az olvasókkal. Bevallom, azt hittem, hogy majd egy csomót kell dolgozni a recepten, hogy az “anyaghányadok” és a technológia egy átlagos háziasszonynak is érthető legyen, de Ákos annyira profin leírta, hogy… Tovább »

Az Emberek Disznók

Azon a bizonyos péntek délutánon Isten nagyon jól érezte magát a bőrében, és minden valószínűség szerint így válaszolt volna: – Én! Ha valaki lett volna olyan merész, hogy megkérdezze Tőle: – Na, ki a menő?   Hogy melyik volt ez az a bizonyos péntek délután? Ami azt illeti, az összes valaha létezett péntek délután közül… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!