Fűszer és Lélek

Nyárvégi grillparty

Az év legmelegebb napján Sárospatakon grilleztünk. Nem kevesebbet dobtunk fel a rácsra, mint 30 padlizsánt, 60 szelet húst, 30 félbevágott krumplit, és persze volt sokféle saláta, és a végén desszert is. Most leírom, hogy érdemes előkészülni egy ilyen nagyobb “bulira”, mert egyszer mindenkinek eljön az a pillanat az életében, amikor egy osztálynyi embert kell jóllakatnia…. Tovább »

Programajánló Sárospatakon

Soha nem éltem kisvárosban, de mindig is vágytam rá. Van benne valami romantikus, ami simán lehet, hogy csak a turista beleképzelgése, de számomra mégis hívogató. Persze ehhez történelmi kisváros kívántatik, aminek vagy egy romantikus, régi belvárosa van, vagy áll benne egy gyönyörű vár, legjobb esetben mindkettő. A kisvárosban van kávézó, esetleg könyvesbolt is, de könyvtár… Tovább »

Reneszánsz barackos csirke

Én ezt ma főztem. Igen, a hőségben. Ok, az erkélyen, egy rezsón, de akkor is. Mondjuk a dologhoz az is hozzá tartozik, hogy egy hete alig ettem normális ételt, leginkább thai curryt rendeltem, vagy pho-t ettem és etettem a gyerekekkel is, sőt, egyszer még a szomszédos játszóházba is bementünk ebédelni, ott ugyanis egészen ehető pizzát… Tovább »

A tivornyák vége

Több száz oldalt végigolvastam, hogy jobban képben legyek a Mátyás király korabeli konyhával, a korral, amikor egyszercsak elültették az első sárgabarackfát. Mindegyik forrás megegyezik abban, hogy amikor a király elvette feleségül Beatrixot, akkor bizony igencsak megváltozott az udvar étkezése. Kb. olyannak képzelem, mint amikor az örök agglegény megnősül. Vége a tivornyáknak, a szobában összevissza evésnek…. Tovább »

Jövő héten Tokaji Tavasz és Nagy Tokaji Borárverés

Remélem sokan itt töltitek Hegyalján az első pár igazi tavaszi hétvégét! Íme egy kis programajánló, gyönyörű helyszínekkel, fantasztikus borokkal, és igazán érdekes programokkal!Jövő héten tartják a Tokaji Tavasz rendezvénysorozatot a Tokaji Borvidéken, amelynek eseményei között izgalmas gasztronómiai programokat, borlovag avatást és borárverést is találunk. Lesz ezen kívül dűlőtúra Szepsy Istvánnal, aperitif meseszép természeti környezetben, a… Tovább »

Mi volt a kajszi előtt?

(A Boldogkői-vár tegnap)Tudom, hogy messze van még a kajsziszezon, de mi már lázban égünk errefelé. A barackfák már levirágzottak sajnos, arról épp lekéstem, pedig évek óta tervezem a nagy fotósorozatot róla, annyira gyönyörű, amikor az egész barackos gyönyörű virágba borul.(Régi teraszok)Felmentünk a Boldogkői-várba, és ahogy lenéztünk, a hatalmas barackos kertek mellett lehetett látni pár sor… Tovább »

Konyakos vadragu

Vadhúst főzni mifelénk a férfi dolga. Ha vadász lenne, ő lőtte volna, és én főzném, de nem vadász. Így legalább annyi megmarad neki, hogy ő főzi meg. Vagy ha ez nem is igaz, akkor legalább komoly elképzelései vannak arról, hogy milyennek is kell lennie a végeredménynek, és ez miként érhető el. Vadat enni jó, mert… Tovább »

Sült tök romesco mártással

Múlt hét szombaton tartották a Mindszenthavi mulatságot Bodrogkeresztúrban, mi a Dereszla pincében vendégeskedtünk. Négyféle ételt készítettünk négyféle borhoz. Talán ez a fogás volt a legőszibb közüle. Mindenképp szerettem volna ezt a mártást “elsütni”, és amikor rákerestem, hogy magyarul hol írtak már róla, az első találat a Bűvös szakács lett, náluk meg nem lehet mellé fogni,… Tovább »

Magyarország egyik legjobb étterme egy szocreál büfé

Hogy miért nem írok ebben a blogban étteremkritikákat? Ennek több oka is van. Először is, nem tartom magam kompetensnek a témában. Van véleményem, de nem ettem még 500 étteremben, és abból a kevesebb mint 500-ból, nem volt húsz Michelin csillagos. De persze ez csak egy dolog, hiszen én is szívesen hallgatom meg mások véleményét és sokakéra… Tovább »

Paradicsomos kenyér

Havonta egyszer Zsóka barátnőmmel főzőkurzust tartunk Tokaj-hegyalján*. Nem szigorú főzőtanfolyam, hanem amolyan hegyaljai életérzés ízelítő, legalábbis szándékaink szerint. Minden hónapban más-más a tematika, és a csodálatos Degenfeld palota kertje a helyszín. A medence partján áll egy kis házikó konyhával, előtte terítünk, közösen főzünk, beszélgetünk, és borozunk. Mindig az épp szezonális alapanyagokból főzünk valamit, amihez a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!