Fűszer és Lélek

Jövő héten Tokaji Tavasz és Nagy Tokaji Borárverés

Remélem sokan itt töltitek Hegyalján az első pár igazi tavaszi hétvégét! Íme egy kis programajánló, gyönyörű helyszínekkel, fantasztikus borokkal, és igazán érdekes programokkal!Jövő héten tartják a Tokaji Tavasz rendezvénysorozatot a Tokaji Borvidéken, amelynek eseményei között izgalmas gasztronómiai programokat, borlovag avatást és borárverést is találunk. Lesz ezen kívül dűlőtúra Szepsy Istvánnal, aperitif meseszép természeti környezetben, a… Tovább »

Paradicsomos kenyér

Havonta egyszer Zsóka barátnőmmel főzőkurzust tartunk Tokaj-hegyalján*. Nem szigorú főzőtanfolyam, hanem amolyan hegyaljai életérzés ízelítő, legalábbis szándékaink szerint. Minden hónapban más-más a tematika, és a csodálatos Degenfeld palota kertje a helyszín. A medence partján áll egy kis házikó konyhával, előtte terítünk, közösen főzünk, beszélgetünk, és borozunk. Mindig az épp szezonális alapanyagokból főzünk valamit, amihez a… Tovább »

Patricius aszú borfalatok

Elérkeztünk a verseny utolsó fordulójához, nevezetesen az eredményhirdetéshez, amire azért is kerül ilyen későn sor, mert egyrészt a hirtelenjött meleg, másrészt hosszúhétvége, no meg némi balszerencse is sújtotta a versenyzőket – kinek a pénztárcáját, kinek az autóját vitték el a múlt hétvégén – , akik így többszörösen is akadályoztatva voltak a borfalatok elkészítésében, dicséretükre váljon,… Tovább »

A tökéletes hamburgerzsömle

Állandóan megy a vita a hamburger zsömléről: kenyértésztából készüljön, kalácstésztából, esetleg pita szerű legyen, vagy a klasszik puffancs? Én imádom a klasszik puffancs változatot, édesen, hatalmasan. Főleg egy jófajta 20 dekás húspogácsa mellé, nekem jobban bejön mint a kenyértésztás. Nem is tartottam közvélemény kutatást, úgy döntöttem, ilyen készül a hamburger mellé. Arról úgy is jól… Tovább »

És egyszercsak édesborivó lettem…

Nagyon vártam már ezt a hetet, végre megérkeztek az édes borok. Bevallom, négy éve kedveltem csak meg igazán a tokaji édes borokat, pedig sokaknak egyszerűen Tokaj egyet jelent az aszúval, pedig sokkal többről van itt szó, mint “egyszerű” aszúkról. Ezen a héten pl. egy késői szüretelésű furmintról, a Katinkáról, ami olyan édes, mint egy négyputtonyos… Tovább »

Nájlonparaszt I.

Kikeltek a paradicsom magjaim, egész helyes kis palánták már, és elültettem pár új szerzeményt is. Persze idén is nagyon lelkes vagyok, remélem nem sikerül teljesen melléfognom a magokkal. Be kellett lássam az évek során, hogy ez a konyhakert dolog mégsem annyira egyszerű, mint ahogy én azt a budapesti lakásomból elképzeltem, de már legalább tudom, hogy… Tovább »

A harcsa, a bor, és a dél-amerikai szellem

Na jó, nem fogok úgy csinálni, mintha született bor és étel párosító lennék, bevallom, inkább csak egyféle bort iszunk az ebédhez, és azt kortyoljuk a főételhez és utána is, csak az estek harmadában próbálok meg odafigyelni arra, hogy tényleg passzoljon minden. Ritkán bontunk többféle palackot, inkább csak akkor ha vendégeink érkeznek. Pedig igazán jó hétvégi… Tovább »

Palócleves és haszontalan tipp a kopaszságra

Vasárnapra borús eget és mindössze 11 fokot mondanak, ami a villámgyorsan 20 fokhoz szokott énemnek nagyon rossz hír, még akkor is, ha tisztában vagyok vele, hogy inkább a 11, mint a 20 a normális ilyenkor. Sajnos a borús ég nem segít a hatalmas szárazságon, de remélem pár nap, és nagy-nagy esőzések kezdődnek, mert elképesztő az… Tovább »

Uzsonna a szőlőskertben

Szívemnek kedves poszt következik, ugyanis mindig nagyon örülök, ha valamilyen hegyaljai dologról írhatok. A történet számomra jó pár évvel ezelőtt kezdődött, amikor felbukkant Zsóka Erdőbényén. Akkor még Budapesten élt, de nem sokáig kellett várni, és már meg is vették az akkor még Fatábor, ma már Füveskert néven működő ifjúsági szállást a faluban, és ugye egy… Tovább »

Kézműves piacot indítunk Tokajhegyalján!

Hölgyek és urak, hatalmas hírem van! Végre valamiről nem csak beszélgettünk egy asztal mellett, hanem meg is valósult! 2012 április 15-én vasárnap kerül megrendezésre az első Tokaj-Hegyaljai Piac a mezőzombori önkormányzat támogatásával a Disznókő előtt a Sárga Borház parkolójában. A piacot havonta egyszer, minden hónap második vasárnapján 10-15 óra között tartjuk majd, kifejezetten helyi termelők… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!