Fűszer és Lélek

Kétszersült padlizsán

Nem tudok jövőhétig várni ezzel a recepttel, tudnotok kell róla. A recept is aktuálisan kedvenc szakácskönyvemből származik, a Michael Solomonov féle Zahav-ból. És egészen biztosan jó pár ételt megosztok még veletek belőle, mert egyzserűen zseniális. Vagy csak nagyon az én szám íze szerint ír, nem tudom, döntsétek el ti. Ez most egy egészen csodálatos padlizsánkrém recept,… Tovább »

Régimódi epres

Békebeli, régimódi, nagymama-féle, ha menőzünk: akkor old fashioned epres sütemény. Az ilyen megnevezés általában csak annyit jelent, hogy a hozzávalók a sarki kisboltban is beszerezhetőek, és egy nagycsoportos óvodás is összedobja. Azért persze nagyon finom, nem akarom a saját receptemet cikizni. Már az eperlekvárnál járunk az évben, lassan itt a szezon vége, úgyhogy ha még nem tettétek volna,… Tovább »

Rizlinges tyúk

Évek óta el szeretném készíteni Nigel Slater rizlinges kakasát, de vagy a kakas hiányzik, vagy egy jóféle rizling. Valamelyik este megint a kezembe akadt a Slater szakácskönyv, és úgy döntöttem, hogy nem várok a kakasra, úgy is van itthon egy jóféle rizling, és egy hatalmas tyúkmell, én bizony készítek valami hasonlót. Ez a recept nem… Tovább »

Konfitált fokhagyma

Értékmentésként is, de a krémesen puha fokhagymából lesz a legfinomabb tésztaszósz és salátaöntet is!Nem tudom, mondhatok-e olyat, hogy végre itt a fokhagyma szezon, de ilyenkor már van a piacon új fokhagyma, úgyhogy ezt igazán nevezhetjük a szezonjának, annak ellenére, hogy ha valamit tényleg eszünk egész évben, akkor az pont a fokhagyma. Nagyon szeretjük a friss fejeket,… Tovább »

Nagyanyám zöldborsó levese

Tavaly ilyenkor már szedtük az első zöldborsót a kertben, idén még van egy-két hete. Arról beszélgettünk múlt héten, hogy van-e magyarabb leves a zöldborsó levesnél? Tudom, tudom, a gulyás. De valahogy mégis, ha egy nyári ebédre gondolok, akkor az biztos, hogy zöldborsó levessel kezdődik. Vagy inkább úgy, hogy nagyanyám lemegy a kertbe, szed egy nagy tálnyi… Tovább »

Elő a bográccsal!

Senki sem áll le vitatkozni, ha azt hallja, hogy bográcsban minden jobb. A férjem mániája, hogy süssünk bográcsban rántott húst, mert ő evett egyszer, és attól jobbat azóta se, sehol és soha. Én meg azt emlegetem ilyenkor, hogy amikor a barátaimmal elmentünk sátorozni egyszer, akkor sajtos tésztát főztünk bográcsban, és én azt azóta is a… Tovább »

Epres joghurthab – videó

Tini a konyhában újra! Van egy ünnep az évben, amikor mi tejes ételeket eszünk, és aznap nincs hús. Shavuot az ünnep neve, 2015-ben pedig május 23-25 között tartjuk. Imádom ezt az ünnepet sok minden miatt, de a tejtermékek miatt különösen. Elég ha annyit mondok, hogy sajtok, joghurtok, vajak minden mennyiségben? Lox bagel? Kék sajtos kifli?… Tovább »

A vacsora, ami miatt megsértődött a férjem

Nem állítom, hogy soha nem játszom azt a férfiak szerint tipikus női játékot, amikor nem tudom mit is akarok, de ha nem az történik, akkor kiborulok.  Szerintem viszonylag ritkán, csak évente egyszer adom elő, amikor kettős fronthatás, telihold, napéjegyenlőség, és 35 fok van árnyékban, mint például tegnap este. Már kinőttem ebből a játékból, de a… Tovább »

Extra csokoládés epres pite

Beléptem az üzletbe, és megcsapott az eperillat. Az az igazi, erős illat, amit a piacon lehet érezni, de még nem most, hanem két hét múlva, amikor igazán dübörög az eperszezon. Nem tudtam ellenállni, ha már ilyen jó az illata, akkor biztosan az íze is jó lesz, és én lepődtem meg a legjobban, amikor igazam lett…. Tovább »

Amit a házi fagylaltról tudni érdemes

Tegnap kimentem az utcára. Többször is. Ezt csak azért írom, mert a kisebbik Hegedűsnek középfül gyulladása van, és volt pár kemény napunk, de az antibiotikum és a fájdalomcsillapító csodákra képes. Érdekes, hogy Dávidnak is volt ennyiidős korában fülproblémája, és ő is akkor kapott először – és szerencsére ezidáig utoljára –  antibiotikumot. Az utcán pedig azt… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!