Fűszer és Lélek

Furcsa pár

Van, aki unja a sütőtökleveseket, de ez csak azért lehet, mert még nem kóstolta sárgabarack lekvárral! Elképesztően finom és  friss lesz tőle a leves, és különben is izgalmas egy igazi nyári gyümölcsöt egy igazi téli zöldséggel keverni! Ha már igazi tél nincs, legalább együnk olyan leveseket, amitől kicsit téli hangulatba kerülünk! Annyira nincs hideg, hogy… Tovább »

Birsalma snack

Érdekes dolog ez a birsalma. Vidéken sok helyen le sem szedik, ott rohad el a fa alatt, Budapesten pedig hatszáz forintot kell fizetni kilójáért. Akik a fa alatt hagyják, gondolom nem szeretnék feldolgozni, ugyanis a birsalma „nyersen” nem ehető. Valahogy muszáj elkészíteni. Nagyanyám a kredenc tetején tartotta a konyhában, isteni illatot árasztott magából, mire tél… Tovább »

Körte diós csirkével töltve

Nem kell mindig rohanni, kellenek olyan napok, amikor ráérünk, amikor az ebéd is ráér szép lassan megpárolódni a sütőben, miközben a körte és a bor illata szép lassan belengi az egész lakást. Vannak azok az ajándék ráérős délutánok, amikor mondjuk hirtelen elkezd szakadni az eső, ezért mégsem megyünk el túrázni a barátokkal, vagy a nagynéni… Tovább »

Rózsavizes szilvapite

Rózsavizes szilvapite Kicsit keleties, kicsit más mint amit az ember az első pillanatban vár egy szilvás süteménytől. Igazi tea mellé kínálható sütemény, olyan, ami mellett valahogy jól esik ücsörögni, kicsit lazítani. Langyosan a legfinomabb! Hozzávalók: 35 dkg liszt 25 dkg vaj 15 dkg porcukor 10 dkg darált dió (darálás előtt megpirítva) 3 tojássárgája1 csipet só… Tovább »

Karamellizált szilvasörbet

Ősszel a szilva kedvencem. Semmi sem hasonlítható hozzá, legalábbis a főtt vagy a sült szilvához. Gondolom nem kell túl sokat magyaráznom, elég csak annyit mondanom, hogy szilvásgombóc. Létezik olyan, aki ne szeretné? Nálunk nem készült még akkora mennyiség, amit meguntunk volna. Kár, hogy februárban születtem, így nem kérhetek születésnapomra egy hatalmas tál gombócot. Ilyenkor koraősszel… Tovább »

Jéghideg szilvaleves

A nemtudom szilvának legalább tudom a nevét: nemtudom. De annak az apró fajtának, ami magvaváló, de pici és csodálatos az íze, annak nem. Na, ez nő a kertünkben. Vigyázat, megtévesztés! A képen nem ez a szilvaleves van, hanem egy panyolai, amit aszalt szilvából készített a szakács, és meggyszörppel tett savanykásabbá. Ez mondjuk egy igai téli… Tovább »

Gönci barackfagylalt tokaji aszúval

Mit eszünk a hőségben? Fagyit. Dinnyét. Ez most fagyi a javából. Kevés helyen terem olyan zamatos sárgabarack, mint a Zemplén északi részén, Gönc környékén. A Zempléni-hegység másik kincse a tokaji aszú tökéletes párost alkot a zamatos sárgabarackkal ebben a fagyi receptben. A kajszi leérésével a sárgabarack őszibarackra, a tokaji aszú pedig muskotályra cserélhető.  3 dl… Tovább »

Málna a krémben

Létezik olyan műfaj, hogy pohárkrém? És ha létezik, az nem valami eltartott kisujjú modoroskodás, amit csak az első világháború előtt ettek a kisasszonyok Pesti forgatagban? Attól félek, hogy de. De attól még finom! Nem tudom, se nagyanyám, se édesanyám nem készített soha pohárkrémet, sőt nálunk se az ünnepi asztal kötelező fogása. Na jó, bevallom, anyám… Tovább »

Feketeribizlis pite

Senki nem kérdezte, hogy szerintem melyik a 2011-es nyár legjobb süteménye, de ez annyira ütős, hogy bele kell hogy kiabáljam a világba! Dobszó, és harsona! A legillatosabb, legfinomabb süteményrecept idén a feketeribizlis pite. Annyi receptverseny van, hogy aki akar, minden nap pályázhat valahova. Én nem akartam, de ha egyszer itt a nyertes, akkor azt muszáj… Tovább »

Jobbra szomszéd, vagyis Pista bácsi

Megpróbáltam egy posztban összehozni Stahl Juditot jobbra szomszéd Pista bácsival, de hiába erőlködtem, nem sikerül. Pedig kb. így képzelném Juditot is, amikor belép a házunkba. Sikerült találkoznunk a jobbra szomszédunkkal, akit alighanem Pista bácsinak hívnak, de olyan sok információt zúdított öt perc alatt a nyakamba, hogy a neve a feledés homályába merült. Nem baj, fogunk… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!